Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va investi aproximativ 6 milioane de lei pentru amenajarea spațiilor pietonale din centrul orașului.

Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Amenajarea spațiilor pietonale din Inima Orașului”, care vizează crearea de spații pietonale complexe pentru recreere, în zona cuprinsă între piața Libertății, strada Gróf Mikó Imre și strada 1 Decembrie 1918 unde vor fi amplasate, printre altele, bănci, panouri informative și suporturi pentru biciclete, iar construcțiile nefuncționale vor fi demolate.

„În prezent, inima orașului este în întregime ocupată de curțile parcelelor dispuse în mod tradițional, aflate într-o diversitate de proprietăți. În funcție de proprietari și de modul de folosire, curțile sunt accesibile sau nu publicului, amenajate sau doar ocupate cu construcții provizorii. Parcelele insulei urbane alcătuiesc în prezent un conglomerat de terenuri amenajate sau doar parțial amenajate, locuri de parcare, funduri de curte, calcane, ganguri, spații prea puțin sau impropriu utilizate și totodată având un important potențial funcțional, ambiental și de peisaj urban specific orașului. O parte dintre aceste terenuri pot fi legate între ele și, prin intermediul gangurilor cu acces public, să genereze spații pietonale liniștite, complexe, care să găzduiască în viitor spații de comerț sau recreere”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Municipalitatea propune, printre altele, demolarea construcțiilor nefuncționale din centrul orașului, cum ar fi cele două garaje din curtea Casei Keresztes; refacerea pavajului; introducerea rețelelor de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră / pluvială, energie, telecomunicații și realizarea unui sistem fiabil de iluminat public.

„Amenajările propuse prin prezentul studiu beneficiază de importantul potențial de integrare în structura traficului pietonal urban din centrul municipiului. Noile spații urbane urmează să comunice cu majoritatea dotărilor culturale și administrative situate pe un perimetru relativ restrâns, care astfel va căpăta o congruență funcțională sporită. Prin implementarea acestui proiect se încurajează realizarea deplasărilor pietonale, obținând-se în final reconfigurarea modală de la autoturism la moduri de transport verzi, aducând ca efecte ameliorarea mediului ambiant, reducerea poluării fonice, vizuale, spațiale, și a concentrației bioxidului de carbon din atmosferă”, se mai arată în documentația publicată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Pentru definirea zonelor de recreere proiectul prevede, printre altele, dotarea cu panouri informative, bănci și amplasarea de suporturi pentru biciclete în curtea Teatrului Tamasi Aron, în cea a Primăriei, și pe strada 1 Decembrie 1918, la vest de Restaurantul Șugaș, respectiv pe strada Grof Miko Imre la est și vest de Muzeul Cinegetic.

De asemenea, vor fi amplasate corpuri de iluminat, coșuri de gunoi stradale pentru colectarea selectivă, blocuri de piatră pentru blocarea accesului auto și grătare pentru fixarea pomilor, respectiv garduri de protecție pentru arbori.

Articolul precedentDouă sensuri giratorii noi în zona Arenei Sepsi din Sfântu Gheorghe
Articolul următor35 de cupluri de aur și diamant vor fi felicitate la Zilele Sfântu Gheorghe