Primăria comunei Ozun continuă modernizarea și asfaltarea drumurilor în satul aparţinător Bicfalău, în cadrul proiectului „Modernizare străzi în comuna Ozun, județul Covasna”, finanţat din fonduri europene.

Lucrările vor fi unele ample şi vor cuprinde străzile Tópataka, Câmpul Lung, Digului, Bisericii şi Principală, care vor fi modernizate şi asfaltate.

În prealabil ne cerem scuze pentru eventualele deranjuri (săpături, noroi, zgomot etc). În cazul în care aveți reclamații sau recomandări legate de lucrările în curs, vă așteptăm la sediul Primăriei ca să depuneți în scris observațiile dvs”, au transmis reprezentanţii Primăriei Ozun pe pagina de Facebook a instituţiei.

Demersurile pentru dezvoltarea localității au fost demarate în urmă cu câţiva ani, din dorinţa administraţiei locale de a introduce satul Bicfalău în Patrimoniul Mondial UNESCO. Primăria a comandat atunci un Studiu al valorilor de patrimoniu, a aprobat Planul Urbanistic General şi a trecut la modernizarea străzilor, şi racordarea la reţeaua de apă şi canalizare.

Ca să fie inclusă măcar pe lista de aşteptare a Patrimoniului UNESCO trebuie să dezvolţi localitatea astfel încât să fie aptă din punct de vedere economic, social şi chiar peisagistic. A trebuit să facem canalizarea, prin Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Mediului, iar de doi ani de zile funcţionează. Acum executăm lucrările pentru reţeaua de apă, toate străzile vor fi modernizate din fonduri europene. Avem 38 de conace, dintre care aproximativ 50% sunt în stare iniţială, neschimbate din punct de vedere arhitectural, ceea ce înseamnă că pe acele aproape 20 de conace putem să construim acest proiect, acest vis al comunei Ozun şi al judeţului Covasna, care va fi mândria şi perla turismului din judeţ. Deocamdată satul Bicfalău a ajuns în patrimoniul Transilvaniei, şi următorul pas va fi făcut începând de anul viitor, când va fi terminată şi modernizarea străzilor”, explica primarul comunei, Ráduly István, în luna august.

În satul Bicfalău se regăsesc 38 de conace construite în secolele XVI, XVII şi XVIII, majoritatea având păstrată arhitectura iniţială, iar autorităţile locale susţin că odată intrată în Patrimoniul UNESCO, localitatea va deveni „perla turismului covăsnean”.

Articolul precedentPeste 20 de cercuri pentru elevi la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe. Înscrierile continuă
Articolul următorFlorin Ștefan (Sepsi OSK) a debutat la naționala de seniori