Deșeurile care ajung în sistemul de canalizare produc anual avarii serioase, iar operatorul regional Gospodărie Comunală SA caută soluții pentru filtrarea apei uzate pentru a preveni pe viitor defectarea pompelor de transfer.
 
Pe lângă costurile ridicate pe care societatea le suportă pentru repararea stricăciunilor, utilizarea incorectă a sistemului poate provoca disconfort consumatorilor prin degajarea de mirosuri neplăcute, refularea apei pe străzi sau poluarea mediului.
 
Întotdeauna este o problemă dacă ajung materii solide în rețeaua de canalizare. Pompele nu pot îndepărta deșeurile, lucrează continuu, se înfundă și se strică. De obicei, consumatorul observă că se revarsă canalizarea, iar colegii noștri dau cu lopata, astupă, dar au fost și cazuri în care a fost necesară spargerea asfaltului pentru că cineva a aruncat în canalizare ceva ce până și un copil mic știe că ar trebui să ajungă la coșul de gunoi”, a spus directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila.
 
În ultimele luni, în sistemul de canalizare au ajuns, printre altele, saci de portocale, scutece și alte articole de igienă, lenjerie intimă
sau butoaie de varză murată, iar directorul de operațiuni al societății, Butyka Elemér, spune că exemplele pot continua: „Am avut
un caz în care am găsit un castron mare în canalizare, nu-mi pot imagina cum a fost aruncat acolo. Dacă este vorba de câteva resturi demmâncare, boabe de orez, lucruri de acest gen, nu este o problemă. La Târgu Secuiesc există o soluție inteligentă: acolo, filtrele cilindrice captează astfel de deșeuri care pot fi îndepărtate, curățate, lucru pe care îl și facem. Problema este că în cazul
localității Ozun, , de exemplu, nu putem instala așa ceva, pentru că pur și simplu nu este suficient spațiu. Există o altă soluție în acest sens, dorim să accesăm fonduri europene pentru a instala un dispozitiv dotat cu lame, care permite tocarea deșeurilor pentru a rezolva astfel de probleme”.
 
Întrebat ce se întâmplă în cazul în care nici această soluție nu va fi de ajutor, Butyka Elemér a explicat că astfel de echipamente sunt mai ușor de curățat decât pompele, care pot fi întreținute doar prin demontare și dezasamblare.
 
Și nu doar deșeurile aruncate în sistemul de canalizare produc duc la defecțiuni ale pompelor.  Ploile abundente pot fi, de asemenea, o problemă deoarece adesea aduc cu ele cantități mari de nisip, care poate fi îndepărtat doar prin spălare intensă sau prin metode și mai laborioase.
 
Kozsokár Attila a subliniat că, de cele mai multe ori, consumatorii își cauzează singuri probleme prin utilizarea necorespunzătoare a sistemului de canalizare, deoarece defecțiunea apare de obicei în apropierea acelei locații.
 
Societatea le solicită consumatorilor să arunce deșeurile doar în coșul de gunoi și nu în toaletă!
 
(Gospodărie Comunală SA – Biroul de presă)
Articolul precedentTot mai multe accidente pe munte! Recomandările salvamontiștilor pe timp de caniculă și vijelii!
Articolul următorRaport COVID-19, 12 iulie: 39 cazuri noi, două decese, 55 pacienți în ATI