Femeile care folosesc pilule contraceptive din adolescență prezintă un risc major de depresie, potrivit unui recent studiu.

Indiferent de generație, pilulele contraceptive nu sunt lipsite de riscuri. Ele pot avea efecte nefaste asupra sănătății fizice și psihice. 

Un recent studiu, publicat în Epidemiology and Psychiatric Sciences și preluat de New York Post, întărește aceast teză. Potrivit acestui studiu, la care au participat 264.000 de persoane, riscul de depresie ar fi cu 130% mai ridicat în cazul femeilor care au început să folosească această pilulă încă din adolescență.

În cazul adolescentelor, influența putenică a pilulelor contraceptive  este atribuită modificărilor hormonale legate de pubertate, a explicat într-un comunicat de presă Therese Johansson de la Departamentul de imunologie, genetică și patologie din cadrul Universității Uppsala din Suedia.

Această concluzie nu este nouă. Un studiu din 2019 indica faptul că adolescentele care folosesc contraceptive orale prezintă tulburări ale somnului, probleme alimentare și plâng mai ușor, comparativ cu semenele lor care nu iau aceste contraceptive.

Vestea bună este că acest fenomen este reversibil. Studiul arată că riscul de deprsie scade atunci când femeile continuă să folosească și după primii doi ani pilulele contraceptive.

Trebuie reținut că nu toate femeile se confruntă cu acest fenomen. ”Este important de subliniat că majoritatea femeilor tolerează bine hormonii externi, fără a resimți efecte negative în plan psihic, așa că pilulele contraceptive combinate reprezintă o opțiune excelentă pentru multe femei”, mai spune dr. Therese Johansson.

”Deși contracepția prezintă multe avantaje pentru femei, medicii și pacienții trebuie să fie informați asupra efectelor secundare identificate”, a mai adăugat aceasta.

Articolul precedentCare sunt cele mai sănătoase măsline de pe piaţă. Uite ce mănânci fără să ştii!
Articolul următorGuvernul lui Ciolacu – Cine este Florin Barbu, propus ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în locul lui Daea