Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna a făcut primul pas spre relansarea și normalizarea turismului.

Vineri, cu prilejul lansării programului „Visit Covasna Safe Place”, prin care hotelierilor din județul Covasna li se acordă certificarea “COVID Safe Place”, inițiatorii au vorbit, printre altele, despre efectele negative pe care pandemia le-a avut asupra acestui domeniu, dar și despre importanța certificatului care reprezintă o garanţie pentru turişti că îşi pot petrece vacanţele în condiţii optime de siguranţă şi confort în aceste locaţii.   

„Este o iniţiativă salutabilă (…) Avem un domeniu HORECA afectat 110% şi trebuie să repornim acest domeniu cumva, avem şi o perioadă mai scurtă, perioada verii, în care toate terasele şi pensiunile ar trebui să funcţioneze. Din punctul nostru de vedere este un lucru favorabil, pentru că în judeţul Covasna sunt locaţii mai mici, și consider că oamenii care vor dori să meargă în excursie, în concediu, vor prefera aceste locaţii, pentru că siguranţa este mai mare (…) Aceste certificate pe care le acordăm operatorilor din domeniul turismului reprezintă o certificare dublă, sunt nişte cerinţe şi din partea statului, dar este o certificare dublă a faptului că aici la noi turiştii vor sta în siguranţă. Aşteptăm în schimb o legislaţie mai coerentă din partea Guvernului, pentru că avem mari probleme, se vede că acolo la Bucureşti se întâmplă nişte amatorisme, (…) şi cerem mai multă coerenţă de la aceşti oameni, şi să meargă în teren, să discute cu reprezentanţii din domeniul turismului pentru a avea o legislaţie care să corespundă cu realitatea”, a spus președintele CCI Covasna, Edler András György.

Până acum, 65 de proprietăți din județul Covasna s-au conformat măsurilor recomandate de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și au fost atestate ca locații sigure unde turiștii care își doresc o vacanță sigură se pot caza.

Lista acestora este disponibilă pe site-ul www.visitcovasna.com.

Reprezentanții “Visit Covasna” vizitează toate unitățile care planifică reluarea activității turistice, iar cele care au introdus diverse măsuri de protecție și siguranță împotriva răspândirii epidemiei vor fi marcate cu logo-ul “Visit Covasna Safe Place”.

Printre acestea se numără: utilizarea parțială a capacității de ocupare, completarea online a formularului de check-in, amplasarea covorașelor dezinfectante, măsurarea temperaturii corporale la sosire sau la intrarea in spațiile wellness, amplasarea dezinfectantelor pentru mâini, purtarea de măști și mănuși, dezinfectare frecventă în spațiile comune, aerisire la intervale scurte de timp, atenție sporită la dezinfectarea frecventă a spațiilor comune, oferirea posibilității de a servi masa in regim de room-service și respectarea distanței sociale de 1,5 metri. 

Prezent la evenimentul de lansare al programului a fost și consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu. Acesta a vorbit despre efectele pe care cele 3 luni de restricții le-au avut asupra turismului. Măsurile impuse în timpul stării de urgență au avut un impact negativ atât asupra unităților de cazare cu capacități mai mici din mediul rural, cât și asupra hotelurilor mari cu oferte de servicii diversificate din mediul urban.

„În ceea ce înseamnă turismul, am simțit că în toată această perioadă nu s-a întâmplat nimic, adică au trecut 3 luni și jumătate pe care le-am irosit. În limba Chineză, ideograma care înseamnă cuvântul criză se poate traduce și ca oportunitate, deci (…) orice criză poate fi transformată într-o oportunitate. Din păcate noi am ratat și acest tren, nu știu dacă vom mai prinde ceva (…) Nu avem doar o criză sanitară și o criză economică, avem și o criză de încredere, iar încrederea s-a pierdut de pe o zi pe alta și va fi câștigată foarte greu. Eram ca o mașină care merge pe autostradă cu 130 km/h, cu pedala de accelerație apăsată la maxim și dintr-o dată ne-am oprit în zid. Erau investiții pentru oameni care au pensiuni, hoteluri. Acum 4 luni eu căutam bilete de avion pentru grupurile pe care le fac în destinații exotice, și nimeni nu voia să îmi mai dea, companiile aeriene nu doar că le vindeau la prețuri extrem de mari, dar nu dădeau locuri, atât de mare era cererea. Acum se roagă ei de noi, deci lucrurile s-au schimbat complet în turism, la nivel mondial (…) Cred că asta va fi cel mai greu de depășit în această perioadă, această criză de încredere”, a spus Răzvan Pascu.

Numărul de unități de cazare din regiune care își doresc să implementeze măsuri suplimentare de igienă, siguranță si protecție împotriva COVID-19 este în continuă creștere. Astfel, județul Covasna face pași importanți pentru a deveni o destinație care oferă calitate și experiențe inedite, în condiții sigure..

La evenimentul care a avut loc pe terasa Pensiunii turistice Görgő din Șugaș Băi – prima care a obținut această certificare – au mai fost prezenți președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor și Grüman Róbert, acesta din urmă fiind și președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna; consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu; președintele FAPT – Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România, Corina Martin; proprietarul Hotel Castel Daniel  din Tălișoara, Rácz Lila; reprezentantul Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) și primarul comunei Turia, Daragus Attila; primarul orașului Covasna, Gyerő József; președintele Clusterului Turistic din Ținutul Secuiesc, László Endre și preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler András György.

Foto: visitcovasna.com

Imagine

 

 

Articolul precedentPacient cu boli psihice, evadat de la Spitalul de Psihiatrie din Sfântu Gheorghe
Articolul următorSe închide fabrica RHM Pants din Estelnic. Peste 600 de angajați vor fi disponibilizați