Doar circa jumătate din cererile depuse anual de gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru recoltarea urșilor care produc pagube în gospodăriile din județul Covasna, au primit aprobare, asta deși în ultimii ani numărul atacurilor s-a înmulțit considerabil, scrie WE RADIO.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat marți într-o conferință susținută la sediul Prefecturii Covasna că în ultimii 5 ani au fost înregistrate peste 1.060 de atacuri ale urșilor care au distrus culturi agricole și au ucis sute de animale din gospodăriile covăsnenilor.  

Potrivit acestuia, populația de urși din România s-a înmulțit peste măsură după anul 2016, când Ministrul Mediului de la vremea respectivă a retras un Ordin prin care anual erau ucise prin derogare peste 1.500 de animale din speciile protejate, respectiv urs, lup și pisică sălbatică.

De atunci, legea nu mai permite selecția urșilor prin cote de vânătoare, iar eliminarea exemplarelor agresive se face doar prin aprobări speciale, în baza unor dosare bine întocmite pentru fiecare animal în parte. Solicitările sunt făcute de gestionarii fondurilor de vânătoare care cer derogări în baza dovezilor privind pagubele produse, însă doar circa jumătate dintre cererile depuse în ultimii ani în județul Covasna au fost aprobate.

Amănunte, AICI

Articolul precedentStatistică ALARMANTĂ: 6000 de copii, dați dispăruți de la începutul acestui an, în România. Care este situația în Europa
Articolul următorBilanț coronavirus: 379 de cazuri noi și 52 de decese. Vezi situația pe fiecare județ