pesta porcină

Evoluția și extinderea galopantă a pestei porcine africane în judeţele din sudul ţării impune intensificarea măsurilor de control.

DSVSA Covasna anunţă că în această săptămână vor începe controalele privind respectarea de către agricultori a cerințelor legale de ecocondiționalitate și a bunelor practici agricole și de mediu.

Evoluția și extinderea galopantă a pestei porcine africane impune intensificarea măsurilor de control. Astfel, în zilele ce urmează se va convoca la nivel județean Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), unde se vor lua în discuții:

– Decizia nr.1 din 24.07.2019 al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, precum : măsuri de recoltare integrală a mistreților în zonele afectate; reducerea accentuată a efectivelor de mistreți în toate zonele neafectate; accentuarea controalelor pentru depistarea creșterii ilegale a suinelor sau comercializarea acestora, prezența porcinelor la stâni, tabere de vară, cantoane sau locuri izolate; amenzi aplicate pentru nerealizarea cotelor de vânătoare etc.

– Se va prezenta situația alarmantă a extinderii pestei porcine africane la porcul domestic, care evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416. În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți.

– Organizarea de controale zilnice pe arterele rutiere principale și secundare.

– Controale la exploatațiile de porcine, la stâni, tabere de vară, cantoane sau locuri izolate.

În această săptămână vor începe controalele privind respectarea de către agricultori a cerințelor legale de ecocondiționalitate și a bunelor practici agricole și de mediu.

La nivelul județului Covasna vor fi controlate peste 200 de exploatații

Normele privind ecocondiționalitatea cuprind cerințele legale în materie de gestionare, denumite în continuare SMR, și standardele privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, denumite în continuare GAEC, referitoare la următoarele domenii: mediu, schimbări climatice și bunele condiții agricole ale terenurilor; sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor; bunăstarea animalelor.

Articolul precedentGafă incredibilă la Mediaș – Sepsi. Pleșca recunoaște: „Mingea a intrat în poartă!”
Articolul următorÎntrerupere de apă potabilă luni la Sfântu Gheorghe