Austria plasează în carantină, începând de luni, 15 noiembrie, milioane de persoane care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. Măsura vine în încercarea de a face faţă creşterii record a numărului de infectări cu COVID-19.

„Trebuie să creştem rata vaccinărilor. Este ruşinos de scăzută”, a declarat, astăzi, cancelarul austriac Alexander Schallenberg, într-o conferință de presă la care a anunţat noile măsuri, după o videoconferinţă cu guvernatorii celor nouă provincii ale țării.

„Situaţia este serioasă. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afectează din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta, dar şi din cauza ratei scăzute de vaccinare”, a spus oficialul.

 

Schallenberg a recunoscut că decizia carantinării nevaccinaților „nu a fost luată cu inima uşoară”, precizând însă că aceasta are ca obiectiv să pună capăt unui „cerc vicios: „Dat fiind că rata de vaccinare este cum este, vom rămâne blocaţi într-un cerc vicios” al infectărilor cu coronavirus.

Măsura va fi adoptată în această noapte de legislativul de la Viena și va intra în vigoare începând de mâine, pentru o perioadă iniţială de 10 zile. Vor fi afectate aproximativ 2 milioane de oameni. Și asta nu este tot: există opţiunea prelungirii acestei măsuri, ceea ce va presupune un nou vot în Parlament.

În prezent, aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă anti-Covid, aceasta fiind, potrivit Reuters, una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală.

Potrivit noilor măsuri, persoanele nevaccinate vor putea ieşi din casă doar pentru anumite activităţi considerate vitale, cum ar fi cumpărăturile de produse esenţiale, mersul la serviciu, la şcoală sau la medic. Nevaccinaţii îşi mai pot părăsi locuinţele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina.

Autorităţile vor efectua controale aleatorii pentru a verifica respectarea măsurilor. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele fizice şi de până la 3.600 de euro pentru companii, precizează EFE, citat de Agerpres.

În prezent, nevaccinați au deja parte de o serie de restricții. Mai exact, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.

Articolul precedentCum arată plămânii unui pacient nevaccinat, bolnav de COVID – Medicii, îngroziți de imagini! – FOTO șocant în articol
Articolul următorBilanțul vaccinării – Cifre tot mai modeste