Autoritățile locale și județene și-au unit forțele la inițiativa a două organizații non-profit și, prin intermediul unui amplu proiect gândit în scopul limitării efectelor pandemiei Covid-19, contribuie, printre altele, cu echipamente sanitare de protecție, logistică, aparatură medicală, teste rapide sau diferite sume de bani.

Proiectul „Oxigen” a fost inițiat la începutul lunii aprilie de reprezentanții Clubului Rotary Sfântu Gheorghe, care împreună cu filiala județeană a Crucii Roșii au elaborat planul de implementare și l-au prezentat Prefecturii și autorităților locale.

Celor două organizații li s-au alăturat Consiliul Județean (CJ) Covasna, Primăriile Sfantu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și Întorsura Buzăului, care au pus la dispoziție spații adecvate și resurse umane pentru gestionarea echipamentelor.

„În urma analizelor efectuate asupra evoluției și a modului de a interveni în situațiile critice cauzate de pandemia COVID-19, specialiștii cu care ne-am consultat au identificat, printre altele, și lipsa de aparate de ventilație mecanică. Lipsă care, pe baza experiențelor altor state, a cauzat creșterea numărului de decese în rândul cazurilor severe ale bolnavilor de coronavirus”, transmit inițiatorii proiectului într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, în județul Covasna au fost înființate și operaționalizate cinci centre zonale de intervenție, în fiecare dintre localitățile ale căror primării s-au implicat în proiect.

De asemenea, vor fi puse la dispoziție 200 de concentratoare de oxigen și 103 aparte de ventilare tip CPAP, ca măsură de prim ajutor pentru persoanelele testate pozitiv cu noul coronavirus.

Voluntarii Crucii Roșii Covasna, dar și voluntari ai altor organizații partenere, sau care s-au alăturat mișcării, vor livra 24 de ore din 24 concentratoarele portabile și aparatele care pot asigura respirația mecanică într-o manieră non-invazivă pe întreg teritoriul județului.

„Acestea sunt necesare pentru eventualele cazuri severe de infectare cu coronavirus, și nu numai, ca măsură de prim ajutor până la sosirea salvării, cu posibilitatea preluării a aparatului în caz de nevoie împreună cu pacientul (…) Echipele de voluntari sunt instruite pentru a îndeplini misiunile încredințate și pentru a se proteja, și beneficiază de echipamente speciale de protecție, decontaminare și igienizare asigurate de clubul Rotary Sântu Gheorghe, cu sprijinul financiar al Primariei Sfântu Gheorghe și al Consiliului Județean Covasna”, mai transmit inițiatorii.

Pe lângă acestea, Clubul Rotary mai pune la dispoziție, printre altele, materiale medicale consumabile de unica folosință pentru aceste aparate; asigură întregul echipament de protecție necesar (combinezoane, măști FFP2, măști snorkeling cu filtre medicale IOT care asigură 99.999% protecție antivirală și antibacteriană, montate pe măști prin elemente de cuplare printate 3D care s-au dovedit deosebit de eficiente în mai multe spitale; teste rapide, soluții de decontaminare și igienizare); asigură în toate cele 5 centre porți de decontaminare dar și mijloace de comunicare constând în 5 telefoane și 25 căști.

Crucea Roșie Covasna s-a angajat să asigure suportul logistic, organizarea și livrarea serviciilor; pregătirea, coordonarea și supravegherea voluntarilor; asigurarea mijloacelor de transport și combustibililor pentru transportul echipamentelor și cel al voluntarilor; dar și comunicarea dintre partenerii proiectului.

Primăria Sfântu Gheorghe va asigura spațiul necesar centrului zonal și pe cel pentru depozitarea aparaturii și accesoriilor necesare, inclusiv paza acestora; și va contribui cu sprijin financiar pentru achiziționarea de echipamente și consumabile.

Primăriile Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt s-au angajat să asigure spațiul necesar centrelor zonale, incluzând și personalul administrativ, în vreme ce Primăria Întorsura Buzăului va asigura și un coordonator pentru centrul zonal, medic și asistenți medicali.

Consiliul Județean Covasna va sprijini financiar achiziționarea echipamentelor și consumabilelor. 

„Puterea unei comunități în timpuri grele este dată de capacitatea de a acționa împreună.  Comunitatea noastră a dovedit că este puternică! (…) Spre marea noastră bucurie, numărul sponsorilor și al susținătorilor proiectului este mult prea mare pentru a putea fi enumerați în scris. Pe această cale le mulțumim tuturor celor care au contribuit și care contribuie în continuare la succesul acestui proiect”, mai transmit inițiatorii.

Proiectul „Oxigen” se desfășoară în colaborare cu Prefectura, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică Covasna.

Articolul precedentÎncep înscrierile la grădinițe. Circa 1.900 de copii din județul Covasna sunt așteptați să se înscrie în grupa mică
Articolul următorUn investitor german a ales Parcul Industrial de la Câmpul Frumos pentru afacerile din România