Caltaboșul, sarmalele, friptura, piftia și cârnații nu lipsesc de pe masa de Crăciun a românilor. Există însă un pericol major la care ne putem expune cu ușurință sănătatea cu aceste preparate, fără să știm. 

Consumul de cârnaţi este o cauză frecventă a episoadelor de gută în perioada Sărbătorilor.

Pentru persoanele care au ulcer, carnea tocată din sarmale este o adevărată otravă. Află ce alte categorii de bolnavi cronic ar trebui să fie precauţi cu bucatele tradiţionale.

 

Mâncărurile tradiţionale pe care le punem pe masa de Crăciun şi de Revelion nu sunt pentru oricine. Ele pot să agraveze o multitudine de boli cronice, chiar şi atunci când sunt consumate cu moderaţie.

Bila, lichidul secretat de ficat şi depozitat în colecist, ajută la descompunerea grăsimilor pentru ca mucoasa intestinului subţire să le poată absorbi.

 

Atunci când mâncăm cantităţi mari de grăsimi, şi mai ales saturate, cum sunt cele din carnea de porc, ficatul este nevoit să secrete mai mulţi acizi biliari.

Însă acest efort îl oboseşte excesiv, iar persoanele care au boli cronice de ficat, cum sunt hepatita cronică şi ciroza, pot suferi complicaţii.

Cârnaţii, sarmalele, toba, piftia, dar şi friptura de porc, cu atât mai mult dacă este prăjită, sunt alimente contraindicate acestor bolnavi.

De altfel, un ficat suprasolicitat afectează starea de sănătate a întregului organism, pentru că el va lăsa să treacă în sânge substanţe nemetabolizate, inclusiv toxine periculoase ori microbi.

 

Grăsimile care se găsesc din abundenţă în cârnaţi, în sarmale, în friptura de porc şi în maioneza din salata de boeuf pun în dificultate şi funcţionarea vezicii biliare.

Articolul precedentPrognoza meteo 16 decembrie. Vremea extremelor – temperaturi de 17 grade și vânt cu viteze de peste 100 km/h
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă, întrebat dacă-şi va închide contul pe care îl are la o bancă austriacă