În această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă,  în contextul creșterii valorilor de trafic precum și a accidentelor rutiere ușoare, soldate doar cu pagube materiale, polițiștii doresc să reamintească persoanelor implicate în astfel de evenimente obligațiile pe care acestea le au în cazul producerii unor accidente cu pagube materiale.

Astfel, articolul 79 din O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, precizează faptul că șoferii implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:

  • Să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;
  • Să se prezinte la unitatea de poliție competență pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

*Neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, în cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare, atrage sancționarea contravențională cu 4-5 puncte amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 de zile, indiferent dacă se fac sau nu vinovați de producerea accidentului.

De asemenea, de reamintit este și faptul că se exceptează de la obligațiile mai sus amintite:

  1. Conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;
  2. Conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staționat sau parcat, este necesar să vă deplasați cu acesta la sediul Poliției Rutiere pentru declararea evenimentului și efectuarea documentelor de constatare.

Polițiștii îndrumă toți participanții la trafic să respecte normele rutiere, să manifeste o atitudine preventivă și să apeleze numărul unic de apeluri de urgențe doar în cazul unor situații care reprezintă o urgență.

Articolul precedentS-a răsturnat cu mașina, a ieșit singur din autoturism și a murit după ce a fost călcat de alt autovehicul!
Articolul următorCristian Rizea, noi dezvăluiri incendiare despre corupția de la Chișinău – VIDEO