Organizatorii celei de a 3-a ediţii a Festivalului Deliciilor Dulci au tras linie la finalul celor 3 zile de evenimente organizate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi au făcut publice „rezultatele”.

Aproximativ 20.000 de cozonaci secuieşti au fost vânduţi la sfârşitul săptămânii trecute, iar evenimentul a adunat în cele 3 zile aproximativ 25.000 de vizitatori.

„În cele trei zile de festival au fost prezenți 25 de mii de oameni, s-a vândut aproximativ 20 de mii de cozonaci kürtős, deci putem spune că festivalul a funcționat cu «sala plină». Reacțiile sunt pozitive atât din partea vizitatorilor din Sfântu Gheorghe, cât și din partea celor din Brașov. Considerăm că și în acest an festivalul a fost o sărbătoare demnă a kürtőskalács-ului, care este prăjitura specifică a bucătăriei secuiești, o delicatesă preferată de mulți dintre noi”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert.

La ediţia din acest an și-au înscris produsele în concurs 14 firme producătoare de kürtőskalács din județele Covasna, Harghita şi Mureş, care s-au luptat să obţină titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2019 în Ţinutul Secuiesc” (Câștigătorii). La final, juriul condus de maestrul cofetar Farkas Ferenc a desemnat câştigătoare firma Vitos Kürtős din Sânmartin, care a primit cadou un palet de făină, şi va putea participa la Festivalul Kürtőskalács din Budapesta, însă a primit o invitație şi din partea europarlamentarului Vincze Lóránt de a participa la un eveniment din Strasbourg.

Kürtőskalács lung de 14 metri

În ultima zi a evenimentului, cu ocazia aniversării a 14 ani de existenţă, firma Kovács Kalács din Lupeni a preparat, în colaborare cu Brutăria Diószegi, un kürtőskalács lung de 14 metri, care a fost rulat pe cilindru în mod simultan de 14 oameni, şi la coacerea căruia a asistat şi o echipă de bloggeri şi jurnalişti, în frunte cu specialistul în turism Răzvan Pascu.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Deliciilor Dulci a fost organizată de Consiliului Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe.

Articolul precedentEpiscopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei aniversează 25 de ani
Articolul următorLecţii de igienă orală cu voluntarii Crucea Roșie, în şcolile din judeţul Covasna