Conducerea DSV Covasna informează că în urma informării telefonice primite de la laboratorul acreditat din jud. Prahova, la care au fost trimise probele recoltate din cadavrele de porcine găsite în lacul de lângă localitatea Vârghiș, rezultatele sunt negative. Astfel nu s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane.

Având în vedere faptul că în cursul zilei de miercuri, DSVSA Covasna a mai fost sesizată de un nou incident – pe fondul vânătoare nr. 3 Cormos, la locul de furajare suplimentară a mistreților, au fost găsite resturi dintr-un șoldan de porc domestic – DSVSA și IPJ vor continua ancheta pentru depistarea persoanei care poate periclita situația epidemiologică din zonă.

Vă reamintim că marţi după-masă într-un lac de lângă localitatea Vârghiș au fost văzute două cadavre de porci domestici. S-a solicitat sprijinul ISU Covasna pentru scoaterea cadavrelor din lac. Era vorba de doi porci de aproximativ 130 kg, cu cozile tăiate, ceea ce denotă faptul că s-au născut într-o exploatație comercială, fără crotalii auriculare sau semne că ar fi fost vreodată identificate. Cadavrele au fost transportate la groapa săpată la locul identificat în prealabil și aprobată prin CLCB pentru îngroparea porcinelor în cazurile excepționale, unde s-au recoltat probe pentru examen de laborator, iar până la ora 22:30 ele au fost îngropate în condiții de biosecuritate dezinfectând persoanele și utilajele care au participat la acțiune.

În dimineața zilei de miercuri, probele prelevate au fost transportate la laboratorul acreditat din jud. Prahova.

Autorităţile sunt în alertă deoarece în ultimele luni au apărut noi cazuri de pestă porcină în judeţul Covasna, fiind găsite 20 de cadavre de porci mistreţi pe fondurile de vânătoare din zona Baraolt.

La începutul acestui an au fost confirmate şapte cazuri de pestă la porci domestici în judeţ, respectiv 2 în Cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, 1 în localitatea Valea Crişului şi 4 în localitatea Aita, potrivit DSV Covasna.

Articolul precedentLiderul UDMR Sfântu Gheorghe: „Poşta Română ar trebui să scoată un timbru cu László Tőkés la 30 de ani de la Revoluţie”
Articolul următorMinistrul de Interne vrea să schimbe numele Poliției Române