Ministrul Educației – Sorin Câmpeanu a declarat, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pe tema pregătirii începerii anului şcolar, că nu există ipoteza crizei sanitare la început de an școlar.

 

„În primul rând, în anii anteriori, criza sanitară a pus probleme serioase și a generat pierderi extrem de mari procesului de învățământ. Din fericire, nu lucrăm cu această ipoteză în deschiderea anului școlar 2022-2023. Din celelalte perspective s-au făcut progrese. Să-mi permiteți să vă enumăr de la unu la șase.

Pregătirea procesului didactic. Așa cum foarte corect ați precizat, 96% din posturi sunt deja ocupate. Ministerul Educației este pentru prima oară când a distribuit absolut toate posturile pe care le avea aprobate. (…) Din punct de vedere al conducerii școlilor avem 80% din posturi ocupate prin concurs, ceea ce în alți nu exista. Pe un alt capitol, din perspectiva securității, sunt convins că ministrul Bode vă va prezenta acest lucru. Pe cel de-al treilea capitol, situația autorizărilor, există 3,3% din numărul total de învățământ preuniversitar care nu au încă autorizațiile DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unități să obțină autorizația sanitară până în data de 5 septembrie.

 

Un alt capitol ar fi acela al toaletelor în curte. Dacă autoritățile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul ministerului, în acest an vom rămâne cu 100 de școli. Aș vrea să vă spun că în urmă cu trei, patru ani aveam mult peste 2000 de școli cu grupuri sanitare neconforme.

Avem un alt capitol care se referă la numărul total de unități de învățământ relocate. Aparent asta ar putea fi o veste rea, practic eu o consider o veste foarte bună. Asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități relocate, cele mai multe sunt în București – 36 de unități de învățământ. Un alt capitol este cel al autorizației de incendiu. 2/3 din unitățile școlare nu necesită obținerea acestor autorizații, 1/3 necesită, iar din 33% avem 18,7% care au li 14,3% care nu au obținut încă, fie sunt în curs de obținere, fie nici nu au demarat procesul pentru obținerea autorizării”, a explicat ministrul Cîmpeanu, în ședința de Guvern.

 

Articolul precedentAvertizări meteo COD GALBEN și PORTOCALIU! Averse, descărcări electrice și furtuni, în cea mai mare parte a țării!
Articolul următorLucrările la Skate Parkul din Sfântu Gheorghe sunt finalizate în proporție de 50%