Autoritățile introduc noi restricții pentru întrunirile publice cu mai mult de 99 de persoane, inclusiv în biserici. Recomandă tuturor firmelor cu mai mult de 99 de angajați decalarea programului de lucru, astfel încât să fie redus numărul celor care folosesc mijloacele de transport în comun. Pentru instituțiile publice măsura este obligatorie.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au susținut o declarație de presă comună la sediul Ministerului de Interne. Raed Arafat a anunțat că distribuirea în afara țării a medicamentelor și materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirus este suspendată 6 luni.

Totodată, autoritățile recomandă tuturor firmelor cu mai mult de o sută de angajați decalarea programului de lucru, astfel încât să fie redus numărul celor care folosesc mijloacele de transport în comun. Pentru instituțiile publice măsura este obligatorie.

Principalele declarații ale secretarilor de stat:

„Suspendarea temporară pentru șase luni a medicamentelor. Lista medicamentelor va fi stabilită de Ministerul Sănătății.

Recomandarea decalării programului pentru firmele cu mai mult de 99 de angajați. Programul sa fie stabilit în trei intervale orare, începând cu ora 8, 9 și 10, pentru a reduce aglomerarea. La fel şi la plecare. Pentru instituțiile publice recomandarea este obligatorie.

Restricționarea evenimentelor publice în săli închise cu mai mult de o sută de persoane.

Sistarea activităților cu public pentru muzeee.

Recomandarea suspendării activității didactice în universități, până la 31 martie.”

Până acum, mai multe măsuri au fost luate de autorități în contextul răspândirii noului coronavirus, cele mai importante fiind:

– închiderea grădinițelor, școlilor și liceelor până pe 22 martie

– suspendarea tuturor zborurilor înspre și dinspre Italia, țară aflată în carantină. Toate persoanele sosite din Italia vor intra în carantină instituționalizată. Marți noapte, Nelu Tătaru a anunțat că nordul Franței și Madrid au fost introduse în „Zona Roșie” de risc, din cauza virusului. Regula carantinei instituționalizate se aplică și acelora care se întorc din zonele respective.

– anularea tuturor evenimentelor cu peste o mie de participanți. În cazul acelora cu mai puțin de o mie de persoane, este necesar un aviz al autorităților locale

– magazinele au obligația de a dezinfecta mai des cărucioarele de cumpăraturi, iar transportatorii mașinile.

Articolul precedentModelul declarației care trebuie completată OBLIGATORIU la intrarea în România
Articolul următorEXPLOZIE de cazuri confirmate cu COVID-19. Ministerul de Interne: Ne pregătim de SCENARIUL 3! Ce presupune