Premierul Nicolae Ciucă îi ține partea șefului SMURD, Raed Arafat, în disputa cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, privind finanțarea serviciilor de urgență și trecerea lor din subordinea Ministerului de Interne în cea Ministerului Sănătății. 

„Serviciul coordonat de DSU, serviciul SMURD, este unul care functioneaza si am vazut cu totii eficienta echipajelor. Ca atare, când ceva funcționează, nu se cade să intervenim să-l transformăm sau să-l facem mai puțin eficient. Nu știu ce a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că nu m-a informat în acest sens, dar eu vă spun că SMURD funcționează foarte bine și le multumesc pentru activitatear trebui să rămână în actuala organizare”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Reacție șefului guvernului a venit după ce ministrul Sănătății a comentat criza de personal în serviciile de urgență, ironizând situația de la SMURD.

 „E greu să angajezi medici în zona aceasta, e foarte greu să angajezi. Important e să găsim, totuși, niște persoane, care nu trebuie să fie neapărat medici. Dacă înțeleg legislația și specificul activității de medicină de urgență, cred că e important, pentru că dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba”, a spus Rafila.

Disputa dintre șeful DSU și ministrul Sănătății a început în primăvară, odată cu apariția în dezbatere publică a unui proiect de ordin al Min. de Interne pentru reorganizarea sistemului asistenţei medicale de urgenţă, care ar urma să treacă sub coordonarea Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

În prezent, Ministerul Sănătății finanțează serviciile medicale de urgență, dar SMURD este în subordinea Ministerului de Interne.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentEuropa și SUA trebuie să-i spună un „NU” mult mai ferm unui criminal precum Putin – Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România
Articolul următorVirgil Popescu: Noile reglementări din energie îi îndeamnă pe toți să facă economie