Medicii de familie sunt aproape fără apărare în faţa epidemiei de coronavirus şi riscă să fie chiar ei infectaţi, nemaiavând aproape niciun fel de materiale de protecție.

Preşedinta Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Covasna, Lucia Şereş, spune că stocurile de materiale dezinfectante, măşti de protecţie şi mănuşi sunt pe terminate, şi în cel mai optimist scenariu le-ar mai ajunge medicilor cel mult pentru o lună.

„Stocurile sunt pe terminate, nu ne-am aşteptat la aşa ceva şi când ne-am trezit că trebuie să ne aprovizionăm nu mai avem de unde. Asta e cea mai mare problemă, deocamdată, mai ales că nu ştim cât durează. Nu avem dezinfectanţi, măşti şi alte lucruri, iar despre costume de intervenţie în focar… nici nu ne-am gândit şi nici nu se găsesc, deci nu avem. De asta ne e frică. Am luat măsuri, deocamdată ne protejăm cu mănuşile şi măştile rămase, altceva nu avem, şi încă nu am luat contact direct cu bolnavii de coronavirus. Nu ştim ce va fi de acum încolo pentru că nu avem costume de protecţie (…) Din păcate de mult nu se găsesc, Ministerul şi Societatea Naţională de Medicină de Familie ne-au spus să ne aprovizionăm de la UNIFARM dar nimeni nu a putut să comande de acolo pentru că site-ul s-a blocat, la telefon răspund foarte greu, acum ne-au spus că întâi au aprovizionat spitalele şi poate că săptămâna viitoare primim. Sunt preţuri foarte foarte mari dar măcar avem o promisiune (…) Depinde de la cabinet la cabinet, dar stocurile vor ajunge cel mult o lună în unele cabinete, dacă mai au unii medici de familie, pentru că nu toată lumea are”, ne-a explicat dr. Şereş Lucia. 

Vulnerabili în faţa virusului, medicii de familie spun că există pericolul să fie închise cabinetele, situaţie în care întreg sistemul ar fi dat peste cap, întrucât, şi aşa suprasolicitaţi, puţinii medici de familie ar fi nevoiţi să preia şi pacienţii colegilor lor.

Dr. Lucia Şereş spune că, cel puţin la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, există promisiuni din partea Primăriei că vor fi achiziţionate materiale de protecţie şi dezinfectanţi. Până atunci, medicii au redus consultaţiile din cabinete, pacienţii fiind încurajaţi să sune la telefon şi să se prezinte doar în baza unei programări şi doar dacă este strict necesar.

„Sprijin primim. Acum, de exemplu, Primăria Sfântu Gheorghe ne-a promis că încearcă să facă rost de materiale pentru medicii de familie. Cu DSP-ul comunicăm mai mult online, dar avem o comunicare bună, iar dacă este absolut necesar îi putem şi suna, deşi sunt foarte ocupaţi. În ceea ce priveşte pacienţii, şi până acum era cu programare, dar se mai aduna lumea. Acum i-am rugat pe toate căile posibile se se programeze şi facem în aşa fel încât să nu se adune. Cei mai mulţi dint re noi avem spaţii în curte unde pacienţii pot aştepta fără să stea unii lângă alţii, să păstreze distanţa, şi să intre în cabinet pe rând, numai dacă e strict necesar (…) Comunicăm telefonic şi de cele mai multe ori rezolvăm problema aşa. În momentul de faţă nu sunt cazuri extarordinare, dar dacă au febră şi nu se descurcă acasă, îi vedem. Încercăm să îi educăm ca în străinătate, să nu meargă la cabintet pentru orice, şi să nu apeleze sub nicio formă la antibiotice până când nu este necesar”, a mai spus preşedinta Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Covasna.

În ultimele zile, pe Facebook a circulat un apel al medicilor de familie care îi roagă pe pacienții care au suspiciuni că ar fi infectați cu coronavirus să nu se prezinte la cabinete neanunțați, iar dacă o fac, să păstreze distanța față de alte persoane, să aștepte în curte, și să poarte măști de protecție.

„Dragi pacienți, vă rugăm rămâneți acasă! Pentru siguranța voastră, vă rugăm limitați-vă vizitele pe cât posibil. Ca medici de familie nu putem trata urgențele în cabinet. Dacă suspectați că aveți o urgență reală, venirea la cabinet nu e o soluție, sunați la 112 și apoi informați medicul de familie. Dacă suspectați că aveți simtome specific COVID-19, contactați-ne telefonic să ne sfătuim care sunt următorii pași. Nu uitați că multe dintre sfaturi le puteși primi digital. Dați-ne un telefon, scrieți-ne pe WhatsApp. Folosiți fotografii și video. Doar în cazul în care considerăm că este necesar un consult, vă chemăm la cabinet și vă comunicăm noi cea mai potrivită oră pentru a ne vizita. Dacă este necesar să veniți după rețete, tratament, vă rugăm să ne anunțați telefonic și să nu veniți imediat. Astfel ne dați ocazia să vă programăm când este mai liber, limitând aglomerația din sala de așteptare și contactul vostru cu alți pacienți”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de un medic de familie.

Dacă totuși ajungeți la cabinet:

– Rămâneți pe cât posibil în curte, în mașină sau departe de alte persoane și anunțați medical că ați sosit.

– Așteptați să fiți sunat și invitat în sala de așteptare sau cabinet

– Purtați mască – oricine poate fi purtător și fără să prezinte simptome

– Atingeți cât mai puține lucruri din jur.

Articolul precedent#StămAcasă! Primăria Sfântu Gheorghe demontează TOATE băncile din parcuri și spațiile publice
Articolul următorIncendiu violent marți dimineață în Sfântu Gheorghe