Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a trimis către toate spitalele și cabinetele medicilor de familie din județ mai multe materiale informative privind coronavirusul, cum afectează acesta populația și cum pot fi tratați pacienții.

Reprezentanții Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile au precizat că, în cursul zilei de marți, Institutul Național de Sănătate Publică a transmis către toate direcțiile de sănătate publică din țară metodologia privind prevenirea infectării cu virusul care a provocat peste 100 de decese în China.

Zilele trecute, ministrul Sănătății a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

„Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului. Au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Detalii la zi despre evoluția îmbolnăvirilor cu noul virus sunt disponibile accesând link-ul: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports.

Recomandări pentru protejarea sănătății

– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

– Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

– Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

– Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

– Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;

– Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Articolul precedent„Târgul producătorilor și meșteșugarilor locali”, în weekend, la Sfântu Gheorghe
Articolul următorPrimăria Sfântu Gheorghe vrea să interzică petardele pe raza municipiului