Carmen Dorobăț, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a vorbit, sâmbătă, la Realitatea PLUS, despre noua variantă de Covid, dar și despre valul 5 al pandemiei, anunță Realitatea.net

„Tulpina Omicrom prezintă acele mutații peste 30 la număr în zona Spike, care ne pun pe gânduri, din cauză că zona Spike este cea interesată de protecție de către vaccinul aflat acum în administrare.

Prezența cazurilor în Hong Kong, în Israel și în Europa ne arată că este vorba despre o tulpină care se răspândește repede, pentru că noi o cunoaștem de câteva zile. În momentul în care experții fac această secvențiere, observăm tocmai acele modificări structurale de care vorbim. Ca să vorbesc pe ințelesul tuturor, să ne imaginăm un șirag de mărgele, care sunt înlocuite de altele. Cu cât această înlocuire este mai importantă și interesează un numar mai mare de mărgeluțe, cu atât ne este mai frică de varianta respectivă. Și ne este frică din următoarele puncte de vedere: în ceea ce privește contagiozitatea, este vorba de o contagiozitate mare. 

Dintr-un număr mare de cazuri, 5% vor fi de Terapie Intensivă. Evident, numărul cazurilor grave va fi mai mare. Pe lângă aceasta, ne interesează rezistența la vaccin, adică în ce masură protecția va fi asigurată de acest vaccin pe care noi acum îl utilizam vis-a-vis de noua tulpină virală, având în vedere că cele mai multe mutații se află în zona Spike, zonă sensibilă, care este acoperită de toate vaccinurile care acum se afla în administrare.

Carmen Dorobăț: Nu mă aștept să apară o formă mai gravă de boală

Să sperăm că ne va feri să facem forme grave de boală, aici avem o speranță, dar spcialiștii nu s-au pronunțat încă în acest sens. Un astfel de virus îți impune o anumită atitudine în ceea ce privește componența vaccinului respectiv, ca și lobusuri de acțiune vis-a-vis de structura virusului. Oamenii de știință lucrează la noi vaccinuri care să fie cât mai acoperitoare vis-a-vis de această proprietate, care este de importanță deosebită. Pentru a obține o astfel de modificare la nivelul acelor componente ale structurii, acest virus trebuie să se răspândească.

Nu mă aștept să apară o formă mai gravă de boală, dar depinde foarte mult de activitatea organismului în producerea de anticorpi, pentru că dacă persoana are o boală care nu îi permite o producție de anticorpi corespunzătoare, atunci așa se expică apariția formelor grave la persoane vaccinate. Trebuie să gasim o altfel de variantă, care să se potrivească cu faptul că va veni o vacanță în același timp, ridicând un semnal de alarma în zonele unde există risc.

După sărbatorile de iarnă, la un interval de 10-14 zile, pentru că sarbatorile ne permit socializare, deplasări de grupe mari populaționale, și atunci ne așteptăm la valul 5”, a precizat medicul, la Realitatea PLUS.

Articolul precedentAlexandru Rafila: Noua tulpină sud-africană Omicron va ajunge sigur în România – Ce măsuri trebuie luate
Articolul următor1.727 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-COV-2, în ultimele 24 de ore