În plină criză energetică, românii ar putea fi ajutați de Guvern să înlocuiască becurile cu filament cu unele economice. Totul, prin intermediul programului Rabla pentru becuri. Măsură este pe masa Coaliției de guvernare. Chiar și așa, românii ar putea plăti facturi uriașe la iarnă pentru că Guvernul ia în calcul să modifice din nou Ordonanța privind plafonarea.

Un program „Rabla pentru becuri” este luat în calcul de către Guvern, care vizează înlocuirea becurilor cu filament cu cele LED, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituții.

Toate ministerele cu politici pentru energie ar urma să vină cu propuneri în contextul crizei energetice.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miniștrilor să vină cu planuri de măsuri de reducere a risipei de energie electrică în instituțiile statului. Măsurile ar trebui prezentate în ședința de Guvern de peste 2 săptămâni.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat și un exemplu de măsură care ar putea fi luată.  „La noi în România lucrurile se pot face… cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că la noi atât in zona casnică cât și non casnică, instituții publice cred că este loc de exemplu de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în alte state membre acest lucru să fie făcut deja. Avem posibilități de a…”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, referitor la propunerile Comisiei Europene de reducere a risipei de energie electrică.

 

Cât privește compensarea facturilor, din 1 septembrie, noua limită de consum pentru plafonare a scăzut la 255 de kWh pe lună. Însă consumul redus, până la acest nivel, nu garantează facturi mai mici. Referinţa este consumul de anul trecut, dacă ne-am încadrat sau nu în pragul de 300 de kWh stabilit de Guvern în 2021.

Articolul precedentPărintele Damaschin, apel de suflet la Legile Puterii: Nu lăsați neomarxiștii energiei să închidă bisericile, se vor naște monștri
Articolul următorSCANDALUL Blue Air – Premierul a trimis Corpul de Control la Administrația Fondului pentru Mediu: „Cei care au greșit trebuie să plătească”