De câțiva ani, autoritățile încearcă să îi învețe pe locuitori despre importanța colectării selective a deșeurilor, și deși județul Covasna se află pe primele locuri la acest capitol, se pare că încă există persoane care nu au învățat nici despre utilitatea coșului de gunoi, întrucât sunt probleme mari în ceea ce privește cantitatea de deșeuri descoperite în sistemele de canalizare.
Toaleta nu este coș de gunoi, atrag atenția reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV și cei ai operatorului regional Gospodărie Comunală.
Aceștia au lansat un nou apel prin care îi roagă pe consumatori să nu mai introducă grăsimi și alte resturi alimentare, măști de protecție și mănuși de unică folosință, șervețele umede, bețișoare pentru urechi, dischete cosmetice, bureți de bucătărie, tampoane și absorbante, prezervative, scutece, ață dentară, medicamente, mucuri de țigară, păr și elastice de păr, gumă sau lenjerie intimă în sistemele publice de colectare a apelor.
„Aceste deșeuri aruncate în sisteme de canalizare creează blocaje și defecțiuni ale rețelei, cu consecințe neplăcute pentru utilizatori sau vecini, îngreunând semnificativ și înlăturarea, repararea defecțiunilor apărute”, transmit reprezentanții Gosp Com.
Directorul Gosp Com SA, Kozsokár Attila, ne-a spus că deși problema nu este una nouă, în ultima perioadă s-au înmulțit defecțiunile în localitățile Întorsura Buzăului și Barcani, însă probleme au fost și în Sfântu Gheorghe.
„Nici nu vă dați seama ce mai găsim, de la piese din construcții, lemn, metal, plastice, cosmetice, orice poate intra în WC (…) Nu este o problemă nouă, au mai fost cazuri, dar în ultima perioadă au fost mai multe în zona Întorsura Buzăului și în zona Barcani. Am avut, din păcate, și la Sfântu Gheorghe, sunt niște conducte de canalizare de diametru mare unde a trebuit să chemăm o echipă specială pentru a le curăța, au fost foarte multe blocaje din cauza faptului că foarte mulți oameni aruncă tot felul lucruri care nu ar trebui să fie aruncate la WC. Am făcut în anii trecuți și campanii de informare în orașe precum Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna. (…) Probabil că în continuu sunt cazuri când se aruncă, știu eu, cârpe, șervețele, lenjerie intimă, dar noi aflăm doar în momentul în care deja se ajunge la un blocaj mare pe o conductă și trebuie să intervenim. Refulează, sunt tot felul de probleme. Vom informa în continuare populația despre rolul acestor rețele de canalizare, ce ar trebui să ajungă acolo și ce anume nu”, ne-a spus directorul Gosp Com SA, Kozsokár Attila.
De la începutul anului, reprezentanții societății au făcut mai multe apeluri către populație, după ce au apărut defecțiuni serioase la mai multe stații de pompare a apelor uzate.