Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, răspunde criticilor referitoare la timpul de așteptare pentru consultațiile din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și Policlinică, și explică de ce programările pentru RMN sau CT se întind uneori și pe câteva săptămâni, anunță WE RADIO

Într-un interviu la We Radio (VIDEO integral AICI), acesta a declarat că sistemul medical este cel care creează cadrul prin care spitalul își desfășoară activitatea, existând și foarte multe „limitări”, în special de ordin financiar.

Totodată, acesta a subliniat că prioritatea în ceea ce privește tratarea pacienților care se prezintă la Urgență este condiționată de gravitatea cazului, și nu de momentul în care pacientul a ajuns la spital. Spitalul nu refuză pacienți, însă multe dintre cazurile care ajung la UPU pot fi tratate la medicul de familie sau în Policlinică, nefiind urgențe astfel că, în mod evident, acești pacienți au de așteptat mai mult timp până ajung să fie văzuți de personalul medical.

Întotdeauna este loc de îmbunătățire şi este principiul după care lucrăm în fiecare zi (…) Multe comentarii au venit în ideea că este un timp foarte mare de aşteptare pentru programarea la CT, la RMN, la Policlinică. În medie, timpul de aşteptare este undeva la 3-4 săptămâni, 3 săptămâni şi 4 zile era timpul mediu de aşteptare în primul trimestru al acestui an. Dacă ne raportăm la alte sisteme din străinătate, nu este rău. La fel, la Urgenţă avem un timp mediu de aşteptare de sub o oră, asta înseamnă că sunt incluşi şi pacienţii care sunt non-urgenţe şi se prezintă la UPU – coduri albe sau albastre, care se pot trata la medicul de familie sau în Policlinică, respectiv codurile roşii – cazurile critice. Urgenţa nu este o activitate predictibilă: acum nu este nimeni, dar peste două minute s-ar putea să vină 3 sau 5 ambulanţe după un accident colectiv, iar aceste cazuri trebuie tratate. Prioritatea este dată întotdeauna de gravitatea cazului, şi nu după ordinea prezentării, ceea ce înseamnă că eu pot să ajung acum şi să fiu preluat doar peste 2 ore, pentru că în timpul acela vin cazuri mai grave”, a explicat managerul, pentru WE RADIO.

Amănunte, AICI

Articolul precedentCum va fi vremea astăzi. Ce zone sunt afectate de ploi
Articolul următorRecord negativ – ROBOR a depășit pragul de 6% pe an