Managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert, afirmă că unitățile medicale din țară vor intra în colaps financiar dacă odată cu relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, nu va fi regândită și finanțarea spitalelor, astfel încât să nu fie făcută în funcție de numărul cazurilor externate.
Potrivit acestuia, la ora actuală numărul pacienților internați a scăzut la aproximativ 30% comparativ cu perioada dinaintea pandemiei.
„În momentul de față finanțarea spitalului este pe bază de buget, indiferent de realizări, de numărul de cazuri externate. Spitalul a primit buget ca și cum ar fi lucrat pe numărul de cazuri contractate în ianuarie. Întrebarea e dacă se schimbă modul de finanțare sau nu. Măsurile acestea de relaxare, dacă se iau în rândul populației, nu ar trebui să afecteze în perioada următoare activitatea spitalului. Adică va trebui să tratăm în continuare pacienții Covid-19, pentru că odată cu relaxarea măsurilor în 15 mai nu va dispărea problema tratării sau existenței pacienților Covid. Dacă finanțarea nu va fi adusă la zi, spitalele vor intra în colaps financiar. Dacă se va reveni la finanțarea spitalelor Covid pe baza cazurilor rezolvate, atunci spitalele vor avea o problemă foarte mare”, explică Andras-Nagy Robert.
El a mai precizat că în Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe sunt internați, în perioada aceatsa, aproximativ 70-80 de pacienți, comparativ cu 200-300, de exemplu, în perioada sărbătorilor.
„În momentul de față numărul de pacienți internați în spital este undeva pe la 70-80. În timp de pace, după sărbătorile de iarnă, adică de Crăciun și perioada până la Revelion numărul minim de pacienți din spital a fost de 200. În mod normal numărul pacienților este peste 300, ceea ce înseamnă că cifra aceasta afectează foarte mult bugetul, dacă se revine la modalitatea de finanțare pe cazuri rezolvate/ număr de externări. Pe de altă parte, (…) sunt semne de întrebare referitor la rezolvarea urgențelor, operațiile programate, sau care trebui reprogramate. Nu știm care va fi modul de rezolvare în perioada ce urmează și ce decizii vor fi luate”, a mai spus Andras-Nagy Robert.
În opinia sa, în perioada următoare, odată cu relaxarea măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, vor apărea tot mai mulți pacienți care și-au amânat rezolvarea problemelor medicale, iar pentru tratarea acestora vor trebui găsite soluții.
Acesta spune că una dintre întrebările pe care și-ar fi dorit să i le pună ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, la vizita de lucru de sâmbătă ar fi fost legată tocmai de modul de finanțare a spitalelor în perioada următoare.
„Am fi avut întrebări despre activitatea spitalului, sau a spitalelor Covid în perioada ce urmează. Știm cu toții că după 15-17 mai Guvernul va avea în vedere niște măsuri de relaxare a restricțiilor aduse în această perioadă de timp cu privire la circulația persoanelor și așa mai departe (…) Problemele nu au dispărut, nici cele neurologice, nici cele cardiologice. Cine a avut o problemă mare și nu a putut sta acasă a venit la urgență, a fost trimis la Brașov, la spitalele din județ, dar multe dintre aceste cazuri încă stau acasă și se gândesc cum să rezolve problema. (…) Va veni vremea, odată cu relaxarea măsurilor, când vor veni la spital, iar aceste cazuri vor trebui rezolvate, programate și găsite soluții pentru tratamentul lor, chiar dacă sunt cazuri chirurgicale, minim invazive sau de altă natură”, a concluzionat Andras-Nagy Robert.