Pentru a asigura protecția angajaților care intră în contact cu pacienții de la Urgență sau Boli infecțioase în următoarele 2 luni, ar fi necesare 18.000 de echipamente de protecție, iar Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe poate acoperi, deocamdată, sub 13% din necesar.
Personalul medical expus la infecția cu noul coronavirus dispune în momentul de față de aproximativ 2.300 de echipamente de protecție, iar managerul instituției spune că s-a cumpărat „tot ce se putea de pe piață”.
András Nagy Róbert a declarant, într-o conferință de presă, că personalul medical se pregătește „pentru ce este mai rău”, astfel că se lucrează inclusiv la dublarea capacității de stocare a oxigenului, iar numărul paturilor destinate tratării pacienților COVID-19 a fost mărit la 350, față de 100 câte erau alocate initial.
„Dezinfectanții sunt făcuți, primul lot de 170 de litri, și avem contractate echipamente de protecție care vor veni săptămâna viitoare. În momentul de față, dacă fluxul de persoane rămâne același, avem suficient pentru o lună. Clădirea principală va fi destinată tratamentului pacienților COVID, asta înseamnă că dacă lucrăm cu 50 de persoane: asistenți, medici și personal ajutător, avem nevoie de 18.000 de echipamente de protecție pentru o perioadă de 2 luni de zile. În momentul de față avem 2.300 de echipamente și am cumpărat tot ce se putea de pe piață. Vedem scenariile din alte țări, vedem sitemul cum reacționează la aceste situații și așa am considerat că trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. Colegii mei lucrează la dublarea capacității de stocare a oxigenului. Până acum am avut un stocator și vom aduce un al doilea ca să avem siguranța că este în regulă”, a explicat András Nagy Róbert.
Potrivit acestuia, în ceea ce privește prețurile pentru echipamente de protecție, „situația a devenit aberantă”, măștile chirurgicale ajungând să coste chiar și de 30 de ori prețul lor, iar prețurile aparatelor pentru ventilație mecanică s-au triplat.
„Nu putem permite ca tot personalul să se îmbrace în echipament de protecție. Cei care sunt expuși au la dispoziție, la Urgență și la Boli Infecțioase, echipamente de protecție. Personalul de gardă expus (Urgență, Medicină internă, Neurologie, Radiologie, Chirurgie, Ortopedie, Pediatrie), ei au primit măști de protecție. În continuare la asta lucrăm, la stocurile de echipamente de protecție, problema este că nu găsim. Lansăm comenzi de câte 5.000-10.000 de măști, iar după două zile ni se spune că nu mai pot livra. Personalul spitalului este expus din acest punct de vedere, și vom gestiona cumva această situație. Ideal ar fi fost ca o instituție anume să fi contractat cele câteva milioane de echipamente de protecție. Pe partea cealaltă, masca chirurgicală simplă de la 0,50 de bani a ajuns la 0,55 euro; 0,98 euro, ba mai mult, am primit și ofertă de 16 lei. Deci chestiunea aceasta ar trebui gestionată la nivel central Este o situație aberantă. Monitoarele, aparatele de ventilație, un aparat de ventilație care până acum costa 14.000 euro, acum costă 50.000 euro”, a mai explicat managerul spitalului.
Mai multe instituții, societăți comerciale, ONG-uri și persoane fizice și-au unit forțele pentru a sprijini spitalele din județul Covasna, oferind asistență financiară sau materială, pentru ca personalul medical să poată oferi îngrijiri aşa cum se cuvine, în lupta cu epidemia de coronavirus.
Spre exemplu, Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta Serviciul Județean de Ambulanță Covasna în lupta împotriva coronavirusului, prin achiziționarea unor viziere de protecție, realizate cu ajutorul tehnologiei 3D. Primele 50 de viziere de protectie au ajuns deja la personalul medical, iar alte 50 vor fi predate luni.
Reprezentanții Asociației precizează că activitatea de colectare de fonduri pentru alte 100 de dispozitive continuă. Acestea vor fi donate Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență.
De asemenea, Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta Spitalul Județean, dar și pe medicii de familie, cu echipamente de protecție, dezinfectanți și teste rapide pentru depistarea COVID-19.
La rândul ei, Primăria Sfântu Gheorghe a comandat măști sanitare şi dezinfectanți de suprafață și mâini pentru toți cei 30 de medici de familie din Sfântu Gheorghe.