Românii vor avea parte de cel puțin 15 zile libere legale în 2022, conform Codului Muncii. Prima minivacanță va fi la sfârșitul lunii ianuarie, de Ziua Micii Uniri.

Românii vor avea mai multe zile libere care pică în timpul săptămânii anul viitor – 9, față de doar 7, cum au fost în acest an sau față de cele 11 din primul an de pandemie – 2020.

ZILELE LIBERE din 2022 în România

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni – minivacanță de 3 zile.

22 aprilie (Vinerea Mare):

24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;

1 mai (Ziua Muncii) – duminică;

1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:

12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile.

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;

1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi. Există posibilitatea de a fi declarată o minivacanță de 5 zile, dacă ziua de vineri va fi punte cu weekendul, prin decizia Guvernului.

25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni – minivacanță de 3 zile.

Pe lângă cele 3 weekenduri mai sunt și cele prelungite de Paște, Rusalii si Sfântul Andrei și 1 Decembrie, ca în 2021. 

Pe lângă cele 15 zile libere, este posibil ca românii să mai aibă parte de o zi liberă în 2022, dacă propunerea legislativă va fi adoptată de Parlament. Potrivit inițiativei, angajații vor avea dreptul la o zi liberă la cerere, pentru alegeri: o zi liberă plătită pentru orice tip de alegeri la care votează – locale, parlamentare, prezidențiale, europarlamentare. Costurile ar urma să fie suportate de angajatori, mai prevede proiectul.

Reamintim că, potrivit legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, conform Codului Muncii.

Articolul precedentPlăți compensatorii pentru proprietarii de pădure, în valoare de 258,3 milioane de lei, achitate de MMAP în 2021
Articolul următorProiecte în valoare de peste 1 miliard de euro, finanțate, în acest an, de Ministerul Dezvoltării, prin POR