Fostul premier al României, Ludovic Orban, a dezbătut o serie de subiecte fierbinți în cadrul emisiunii „România Suverană” de la Realitatea Plus.

În momentul în care gazda emisunii, Alexandra Păcuraru, a menționat avalanșa de amenzi de la CNA primite de postul de televiziune, Orban a răspuns tranșant:

„CNA-ul este pluton de execuție al celor care exprimă puncte de vedere care nu sunt pe placul coaliției. Astăzi am părăsit parlamentul pentru că nu am acceptat ce a vrut să facă coaliția majoritară și au și rămas fără cvorum: au pus-o din nou pe Gubernat președinta CNA-ului. Iar se știe foarte clar care sunt pozițiile doamnei Gubernat: Sunt posturi de televiziune care în mod evident încalcă legislația și care niciodată nu sunt sancționate sau sunt sancționate la alibi în timp ce alte posturi, unde se pot exprima și alte puncte de vedere decât punctele de vedere ale coaliției de guvernare încasează amenzi după amenzi, cum e și cazul dumneavoastră.

Fostul premier consideră că numai o schimbare a legislației va putea să opească amestecul politicului în deciziile CNA.

„Ce e de făcut? Dacă mă întrebați, trebuie schimbată legislația. Din punctul meu de vedere nu ar trebui ca partidele politice să desemneze reprezentanți în CNA, cu atât mai mult cu cât în CNA ponderea deciziilor este în funcție de ponderea în parlament a partidelor. Trebuie să știți că PSD a câștigat toate alegerile din 90 până astăzi și a numit în toate funcțiile parlamentare pe care le partidele le numesc cei mai mulți oameni în cadrul acestor structuri de conducere. Atâta timp cât există o majoritate în CNA care este conformă cu majoritatea guvernamentală, normal că CNA se va comporta ca un organ de cenzură. CNA-ul  trebuie schimbat sistemic.”

Dacă OMV nu va plăti taxa respectivă este vina exclusivă a actualului guvern

În ceea ce privește ancheta postului TV Realitatea Plus cu privire la activitatea OMV în România, Ludovic Orban a spus că vina îi aparține guvernului, care a emis o ordonanță favorabilă companiei austriece.

„Eu am spus cu subiect și predicat. Daca OMV nu va plăti taxa respectivă este vina exclusivă a actualului guvern, care a emis o ordonanță de urgență mințind că a făcut-o pentru transpunerea unei directive, care e de fapt e regulament. Dar în conținutul acelei ordonanțe de urgență au apărut modificări față de textul regulamentului. Dacă OMV nu va plăti, este strict vina actualului guvernului, și al modului în care au reglementat ordonanța de urgență.”

Orban a criticat ordonanța respectivă pentru că a defavorizat companiile românești:

„A fost o ordonanță de urgență care a defavorizat firmele românești, de exemplu Romgaz, și în timp a creat un spațiu de evaziune legală pentru OMV, din punctul meu de vedere, OMV trebuie să plătească această taxă. Nu există nici un fel de dubiu și nici un fel de discuție. Sensul reglementării la nivel european este ca cei care au obținut, din cauza conjuncturii energetice, profituri mult mai mari decât media profiturilor din 2019-2020-2021, în 2022 și în 2023 să plătească o taxă suplimentară de până la 60%”.

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban, predicție sumbră: Nici o lege de aducere a pensiilor în principiul contributivității nu va fi declarată constituțională

 

Articolul precedent5 rețete de mucenici muntenești tradiționali – Secretul folosit la fierbere de care nu știai
Articolul următorMinistrul Finanțelor, tras la răspundere pentru deficitul uriaș – Adrian Câciu, vizat de remaniere