Fabrica de confecții textile „Leineweber Romania” (LRO) SRL din Sfântu Gheorghe s-a reprofilat în contextul actualei crize de materiale de protecție pentru personalul sanitar, și a demarat producția de măști sterilizabile și reutilizabile, astfel încât, cel puțin deocamdată, cei 190 de angajați nu vor mai intra în șomaj.

În luna martie, firma a demarat procedura de disponibilizare a salariaților, ca urmare a faptului că unicul client, o societate din Germania, a anulat toate comenzile și a anunțat că nu va mai prelua produsele finite.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, ne-a precizat că angajații lucrează deocamdată în baza preavizului, însă conducerea fabricii caută soluții pentru a nu fi nevoită să facă disponibilizări la finalul perioadei.

„Cei 190 de angajați deocamdată își continuă activitatea în perioada de preaviz. Am stabilit împreună cu domnul director Zoltán Keresztes că pe data de 8 aprilie ne vom întâlni într-un cerc restrâns și vom finaliza toate detaliile aferente acestei disponibilizări. Continuă să prospecteze piața germană, respectiv acel partener german față de care să ne poată da detalii reale dacă își poate continua activitatea. Dacă activitatea poate fi reluată la sfârșitul perioadei de suspendare a activității, domnul director a promis că nu va disponibiliza personalul, de aceea își continuă activitatea. S-a implicat în retehnologizare și face acele măști care nu sunt de unică folosință, ci pot fi sterilizate și reutilizate”, ne-a explicat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, deocamdată fabrica este singura care s-a reprofilat, însă conducerea AJOFM Covasna încurajează firmele şi persoanele din judeţ să își pună la dispoziţie logistica în sprijinul comunității, întrucât există fabrici care deși nu au făcut disponibilizări și dispun de toată materia primă necesară pentru a continua activitatea, au rămas fără angajați, întrucât transportul public în comun a fost suspendat.

„Deocamdată nu știm despre alte firme care să se fi reprofilat, dar am fi foarte interesați. (…) Îi rugăm pe cei care sunt în măsură, să se implice în transportul persoanelor și să acopere nevoile actuale, pentru că sunt mai multe fabrici unde datorită lipsei mijloacelor de transport oamenii din satele limitrofe nu mai pot merge la serviciu, iar fabricile se închid. Avem situații unde deși există contracte și materie primă, nu există mijloace de transport pentru angajați, de exemplu, de la Zagon, din Zăbala sau alte localități. Unii au trecut pe tren, dar se pune întrebarea dacă vor mai funcționa și trenurile”, a explicat directorul AJOFM Covasna.

Reprezentanții fabricii de textile LRO Sfântu Gheorghe au anunțat, într-o postare pe Facebook, că începând de săptămâna aceasta a fost demarată producția măștilor de protecție din bumbac 100%, reutilizabile.

Primele 1.000 de bucăți ar urma să fie donate, cu sprijinul Clubului Rotary Sfântu Gheorghe, personalului din cadrul Spitalului Județean de Urgență, Ambulanței, Poliției și Jandarmeriei.

Pentru că România să nu mai depindă de importuri, mai ales în astfel de momente, ministrul Economiei a anunţat recent că va acorda până la 200.000 de lei companiilor care vor să producă materiale de protecţie.

În mai multe judeţe sunt deja firme care s-au apucat de treabă, pe cont propriu, şi care fac inclusiv angajări.

Articolul precedentPersonalul medical de la Spitalul Județean de Urgență are echipamentele de protecție suficiente pentru o săptămână și jumătate
Articolul următorCununiile au fost suspendate, iar procesul de eliberare a certificatelor de deces se schimbă