Scăderea veniturilor ca urmare a aplicării O.U.G 114/2018 îi nemulțumește pe angajații din sistemul sanitar care spun că dacă nu le vor fi soluționate problemele vor fi nevoiți să iasă din nou în stradă.

Președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici spune că în continuare există „nemulțumiri multiple”, iar dacă drepturile membrilor din unităţile sanitare şi de asistenţă socială nu vor fi acordate, aceștia vor trece din nou la protestele.

„O parte dintre infirmiere și îngrijitoare se vor trezi că, în realitate, mărirea de salariu cu o pătrime între ce aveau și ce va fi în 2022 va fi anulată. Îi crește salariul de bază dar pierde suma compensatorie, și atunci, în cel mai fericit caz, va rămâne cu același salariu, asta dacă nu vor exista și reduceri, adică să aibă o creștere pe minus”, a explicat președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, salariaţii din sănătate şi asistenţa socială au pierderi importante de venituri începând cu 1 ianuarie 2019, prin diminuarea sporului pentru continuitate, iar infirmierele şi îngrijitoarele nu vor beneficia de creşteri reale ale veniturilor aşa cum ar fi fost normal prin aplicarea Legii 153/2017.

„Fiecare unitate are un sistem propriu de salarizare. Cea mai mare nemulțumire la nivel național este faptul că majoritatea managerilor au dispus reducerea sporului pentru zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătoare legală de la 100% la un procent inferior, la 25%, 40%, 50%. Sunt total nemulțumit pentru faptul că îmi plafonează sporurile, în sensul în care eu nu pot să renegociez procentul lor mai ales la Spitalul Județean, Spitalul de Cardiologie și Serviciul de Ambulanță unde sunt la nivel minim, pentru că sunt în subordinea Ministerului Sănătății cu încadrarea aceea pe 30%. În continuare, pentru anul acesta, spitalele clinice, universitare și de urgență vor rămâne cu sporuri la minim, în condițile în care sunt multe spitale orășenești, municipale care acordă sporuri la maxim”, a mai explicat președintele Sanitas Covasna.

Acesta a mai precizat că eliminarea sporului pentru continuitate din plafonul de 30% rămâne singura cale de revenire la normalitate, iar dacă nu se va găsi o soluție care să îi mulțumească, săptămâna viitoare membrii sindicatului ar putea ieși din nou în stradă.

„La nivelul județului Covasna se aplică teoria relativității cu voucherele de vacanță, am mers în instanță, am strâns câteva mandate, vor fi foarte multe dosare pentru anul trecut. Am început demersuri cu toate instituțiile sanitare și nu numai, pentru anul acesta. Să sperăm că vom reuși să le acordăm anul acesta, să nu continuăm lungul șir al proceselor. Avem deja în instanță peste 80 de dosare cu privire la modul de impozitare a indemnizației de hrană, diferențele de sporuri, încă nu s-au acordat nici măcar sporuri la nivel minim la începutul anului. Aici întră Spitalul de Cardiologie, Ambulanța, Direcția de Sănătate Publică. Noi, pe data de 19 februarie, ne întrunim în Consiliul Național al Federației Sanitas. Marți vom decide ce vom face, dar există posibilitatea să ieșim în stradă”, a declarat Vasile Neagovici.

 

 

Articolul precedentStâlp de electricitate dărâmat de un autocamion, pe DN13, la Araci
Articolul următorPeste 40 de familii nevoiașe din Chilieni ajutate de Crucea Roşie Covasna