Probele recoltate de specialiștii Direcției Sănătate Publică (DSP) Covasna din zonele naturale de îmbăiere din județ indică faptul că în acest an apa este „excelentă” pentru scăldat, însă de mai bine de două decenii nu există locuri autorizate în acest sens, scrie WE RADIO.

Medicul Alina Bârzan din cadrul DSP Covasna a transmis, la solicitarea We Radio, că analizele probelor recoltate din lacurile Reci, Moacșa / Pădureni nu au prezentat până acum semne de alarmă, fiind corespunzătoare. Cu toate acestea, practicarea înotului în ape fără plaje amenajate, unde nu există grupuri sanitare dotate cu apă curentă, poate duce la îmbolnăvire. 

„În județul Covasna nu există locuri autorizate pentru scăldat şi spații amenajate în acest sens. Începând cu data de 04.05.2022, zonele naturale de îmbăiere (Lacul Reci, Moacşa şi Pădureni) sunt monitorizate bilunar, analizele probelor recoltate fiind corespunzătoare. Rezultatele sunt afişate pe site-ul instituției: www.dspcovasna.ro / Informații utile / Monitorizarea zonelor naturale de îmbăiere județul Covasna. Până acum, rezultatele obținute nu au prezentat semnale de alarmă. Conform HG 546/21.05.2008 privind gestionarea calității apei de îmbăiere, rezultatele se încadrează în calitate excelentă”, a transmis dr. Alina Bârzan, pentru WE RADIO.

Lacul de la Reci nu mai poate fi monitorizat din cauza unei plante acvatice

Aceasta a explicat că, în fiecare an, principalele zone de unde DSP Covasna recoltează probe sunt Lacul Moacșa (zona Moacşa, spațiul îngrădit), Lacul Moacșa (zona Pădureni, drumul care leagă comuna Moacşa cu satul Pădureni- subpădure), dar și Lacul Reci (în fața pensiunii).

Acesta din urmă, însă, nu mai poate fi monitorizat din cauza faptului că apele au fost invadate în totalitate de o plantă acvatică numită Hydrilla Verticillata.

Specialiștii atrag atenția că în cazul contaminării apelor naturale de îmbăiere, în funcție de tipul microorganismului pot apărea boli bacteriene, virale şi parazitare. Înghițirea apei poate duce la transmiterea unor patogeni responsabili de boli transmisibile prin apă.

Mai mult, există riscul de înec, de vină fiind, în cele multe situații, curenții puternici, adâncimea apei, lipsa experienței sau teribilismul.

Anul trecut, la nivel național autoritățile de sănătate publică au identificat circa 50 de zone autorizate pentru  îmbăiere, dintre care 49 la Marea Neagră și una în oraşul Tulcea.

Sursă: WE RADIO

Articolul precedentPrimăria Valea Mare, apel pentru ajutorarea familiei care şi-a pierdut casa în incendiu
Articolul următorFostul premier al Japoniei, împușcat în piept, la un eveniment electoral – VIDEO