Vaccinarea se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie-octombrie deoarece producția de anticorpi durează câteva saptămâni, putând fi extinsă până în luna februarie, relatează realitateamedicala.net.

Vaccinarea asigură o protectie antigripală timp de minim 6 luni.

Indicațiile vaccinării sunt:
Vaccinarea se recomandă tuturor persoanelor care vor să se protejeze, dar mai ales persoanelor cu risc crescut de a contacta virusul gripal. Vaccinarea persoanelor cu risc mai mare de a dezvolta complicații grave ale gripei este deosebit de importantă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire severă a gripei.

Persoanele cu risc mare de complicații gripale
Persoanele cu risc mare de complicații grave a gripei includ:

– vârstnicii (peste 65 de ani);
– copiii (peste 6 luni);
– bolnavii cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice, etc);
– femei gravide cu risc crescut de a contracta infecția și cele în trimestrul II si III (nu în primul trimestru de sarcină);
– persoanele care suferă de obezitate
– personalul medical sau care lucrează în colectivitați de copii sau instituții de îngrijire (creșe, grădinițe, școli, – aziluri de bătrani, spitale, policlinici etc.). 

Copii cu vârsta mai mica de 6 luni prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă de gripă, dar sunt prea mici pentru a fi vaccinați. În schimb, persoanele care îngrijesc sugari ar trebui să fie vaccinate.

Contraindicații pentru vaccinul antigripal 

Pentru a evita apariția unor reacții adverse severe, vaccinul antigripal este contraindicat următoarelor categorii: 

– persoanele care au alergie la proteina din ou sau la oricare dintre componentele vaccinului; 
copiii sub 6 luni; 
– persoane care au suferit reacții adverse în antecedente. 
Se recomandă temporizarea vaccinării persoanelor ce prezintă sindrom febril acut, această categorie având o contraindicație temporară.

În cazul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar (infecții HIV, pacienți transplantați, etc), vaccinarea antigripala nu are efect.

Important de reținut că vaccinul antigripal, la fel ca orice alt vaccin sau medicament, nu are o eficiență de 100% și nici nu oferă protecție imediat după injectare, ci după 14-21 de zile.

Reactile adverse posibile:
– Febră
– Dureri după orice vaccin antigripal
– Durere, roșeață sau umflatura zonei unde a fost administrat vaccinul
– Urticarie, erupții cutanate trecătoare
– Simptome ușoare asemănătoare gripei
Reacții adverse moderat/severe la vaccinul antigripal sunt foarte rare. În cazul în care acestea apar, se întamplă în decurs de câteva minute după ce a fost administrat vaccinul. 

IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.

Articolul precedentLegile Puterii | Planul „Ursula” pentru iarna lui Putin: marea RAȚIONALIZARE. România ia poziția drepți!
Articolul următorSistemul ENERGETIC poate intra în stare de alertă la iarnă. ″SITUAȚIE PREVIZIBILĂ DE CRIZĂ ENERGETICĂ″ – Dispeceratul Național