Prin tratatul de aderare, Uniunea Europeană impune ca până în anul 2020, cel puţin 50% din cuantumul total al deșeurilor să fie reciclate. În acest sens, din luna iulie se extinde programul colectării deşeurilor biodegradabile şi în anumite zone cu blocuri din Sfântu Gheorghe.

Practic, de două ori pe săptămână se vor colecta deşeurile biodegradabile, în acest sens urmând a fi amplasate containere speciale temporar pentru 2 ore la intrarea în bloc. În acestea vor fi colectate deşeuri de tipul verdețuri, fructe, legume, resturi de mâncare, zaț de cafea, plicuri de ceai etc., într-un cuvânt tot ce este biodegradabil.

Máthé László: „Mulți oameni care stau la blocuri au neglijat aceste probleme”

„România s-a obligat la aderarea sa în Uniunea Europeană să reducă până în 2020 cantitatea deșeurilor care nu mai au niciun folos. În acest sens există mai multe legi, care stabilesc și taxarea diferențiată, făcând diferență între cei care colectează, respectiv nu colectează selectiv – evident cei care nu o fac, vor plăti mai mult. În ceea ce ne privește, Tega a introdus deja aceste măsuri, și considerăm că avem rezultate bune, însă până în prezent nu am reușit să atingem cota de 50% deşeuri reciclabile. Dacă lucrurile nu se vor schimba, Uniunea va aplica o amendă semnificativă. Noi la TEGA ne străduim să ținem creșterea prețurilor la minim, având în vedere că în cazul în care totul devine mai scump, suntem și noi nevoiți să creștem prețurile.

Suntem convinși însă de faptul că are o importanţă destul de mare dacă vorbim de 2-3 lei în plus, sau 20-30 de lei. În prezent mulți oameni care stau la blocuri au neglijat aceste probleme. Selectarea deșeurilor nu este însă invenția noastră, ci este în interesul clientului de a avea grijă, tocmai pentru a evita procedura de infringement din partea UE” – a declarat directorul Tega, Máthé László.

TEGA va distribui în mod gratuit găleți pentru deșeuri biodegradabile

Astfel Tega ia în considerare extinderea programului de colectare a deşeurilor biodegradabile și la blocurile din Sfântu Gheorghe. La case particulare, respectiv blocuri mai mici există deja această practică, însă acum urmează extinderea categoriilor de colectare și în alte zone: deșeuri selective (plastic, metal, hârtie), sticle, deșeuri mixte, urmând să se introducă deșeurile biodegradabile. Pentru a nu îi obliga pe locatari să facă investiții suplimentare, TEGA va distribui în mod gratuit găleți pentru deșeuri biodegradabile, conținutul acestora urmând să fie vărsat în tomberoane de 120 litri care vor fi amplasate temporar la intrarea în bloc, după un orar prestabilit, săptămânal de 2 ori / cu inscripția biodegradabile.

Tot pentru a face viața mai ușoară locuitorilor, TEGA oferă și sacoșe pentru colectarea ambalajelor din plastic, hârtie, metal – acestea sunt durabile, se pot spăla, astfel că pot fi folosite de multe ori.

Cei care nu se află acasă în momentul distribuirii găleților, sunt rugați să se prezinte cu buletinul, după data de 1 iulie, la sediul TEGA în str. Crângului nr. 1, între orele 8-16, pentru a prelua recipientele.

În această fază de implementare a noului sistem este vorba despre 3.000 de beneficiari, din zonele: Str. László Ferenc, Aleea Teilor, Str. Viitorului, Str. Umbrei, Str. Vasile Goldiș, Aleea Făcliei, Aleea Scurtă, Str. Dealului, Str. Stadionului, Str. Andrei Șaguna, Str. Benedek Elek, Aleea Înfrățirii, Str. Centralei.

Articolul precedentAu fost afișate primele rezultate de la Evaluarea Națională 2019. Cea mai mare medie din judeţul Covasna: 09,80
Articolul următorAu crescut furturile din locuințe în județul Covasna. Recomandări de la polițiști