Județul Covasna este în fruntea clasamentului naţional în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Colectarea deșeurilor biodegradabile a început încă din 2017, iar în Centrul de management integrat al deșeurilor din localitatea Leț se produce nu numai compost ci și diferite soiuri de pământ pentru flori, printre altele de aici provenind şi materiile prime necesare pentru gazonul stadionului Sepsi OSK. Legea compostului, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021, a fost tema conferinței de presă susținute luni de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din județul Covasna”, Ambrus József.  

La Centrul de sortare din Leț, față de anul 2018, în 2019 au intrat cu peste 47% mai multe deșeuri colectate selectiv și au fost puse la compostare deșeuri biodegradabile cu 47% mai mult. Această cantitate, în perioada 2019-2020, a prezentat o creștere cu 15% la deșeuri selective, cu 10% la deșeurile organice – datele fiind prezentate la conferința de presă.

„În județul Covasna, mulțumită campaniilor reușite de conștientizare și a unui bun management, oamenii nu numai că au înțeles, ci consideră importantă compostarea și să colecteze selectiv deșeurile. Municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc sunt primele pe țară privind procentul de colectare selectivă, fiind peste 30%, în timp ce sunt orașe în România unde acest procentaj este zero. Noi, în județul Covasna, nu am așteptat să devină obligatorie compostarea, ci am început din timp organizarea colectării deșeurilor biodegradabile” – a atras atenția președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

„Acum se vede clar noțiunea de sistem integrat, fără Consiliul Județean Covasna nu există infrastructură, fără ADI-SIMD nu este sistem și concept, iar fără Eco-Bihor și operatorii de salubritate nu ar funcționa sistemul. Ce înseamnă acest lucru pentru buzunarul cetățenilor? Conform calculelor noastre dacă în cele două municipii nu ar fi acel 30% colectare deșeuri selective, taxa de salubritate pe cap de locuitor ar fi 17,8 lei în loc de 10 lei cât e acum. Momentan se plătește 10 lei/persoană datorită faptului că funcționează sistemul integrat” – a precizat directorul ADI-SMID Covasna, Ambrus József.

„Noi nu am așteptat să intre în vigoare legea compostului pentru că era foarte clar din compoziția deșeurilor că peste 50-60% este biodegradabil și am început să facem separat colectarea deșeurilor biodegradabile încă din octombrie 2017.  Marea schimbare a fost adusă de faptul că cei patru operatori au început colectarea separată a biodeşeurilor în oraşe, în prima fază de la cei care locuiesc la case, dar acum se colectează și de la blocuri. Mai avem mult de lucru, dar începe să se simtă rezultatul eforturilor noastre din ultimii ani” – a mai spus Ambrus József.

Anul trecut, centrul din Leț a vândut peste o mie de tone de compost, a relatat directorul punctului de lucru din partea Eco-Bihor. El consideră că este important că aceste deșeuri biodegradabile nu sunt depozitate, ci devin compost sau pământ pentru flori, ce pot fi folosite în agricultură sau gospodării. „Așa devin deșeurile valoroase. Rugămintea noastră este ca aceste deșeuri să nu fie puse în prealabil în pungi de plastic, pentru că acest lucru ne îngreunează foarte mult activitatea” – a subliniat Siklódi Lóránd.

Legea 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, iar actul normativ spune că toți cetățenii sunt obligaţi să colecteze separat resturile alimentare şi vegetale. În județul Covasna, în mediul urban, cele patru firme de colectare de deşeuri – Tega SA, GospCom SRL, Gos-Trans-Com SRL, Salubritate IBSV SRL – colectează separat deșeurile biodegradabile. În cazul gospodăriilor din mediul rural este încurajată compostarea individuală.

Centrul de management integrat al deșeurilor din localitatea Leț a fost construit de Consiliul Județean Covasna din fonduri europene, iar dezvoltarea acestuia continuă, fiind în curs achiziționarea unor echipamente în scopul modernizării și îmbunătățirii stației de epurare levigat, fiind vorba de o investiție în valoare de 95 de mii de euro.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentRaluca Turcan, astăzi, la „Legile puterii”. Trimiteți întrebări despre PENSII ministrului Muncii
Articolul următorBilanț coronavirus 13 ianuarie: 4.424 de cazuri noi și 88 de decese