Hidrologii au prelungit Codul galben de inundații pentru județele Covasna, Harghita și Brașov, până luni, 15 iulie, la ora 24:00.

Fenomenele vizate: Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție.

Bazine afectate: Râurile mici din bazinele hidrografice: Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Voila.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Voila, județele: Harghita, Covasna și Brașov.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Râul Negru, Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Feldioara – amonte S.H. Hoghiz.

Cod galben de ploi în 23 de județe, printre care și Covasna

Până la ora 21:00 este în vigoare și o avertizare cod galben de vijelii şi ploi torenţiale, emisă de meteorologi, fiind vizate 23 de judeţe din țară.

La munte, în nordul și vestul Moldovei, nordul Munteniei și local în Transilvania, vor fi perioade cu înnorări accentuate și averse ce vor avea și caracter torențial. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Pe arii restrânse vor fi și descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și, posibil, grindină.

Judeţele avertizate de meteorologi total sau parţial sunt: Alba, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

Astfel de fenomene, dar pe suprafețe mai restrânse și în intervale scurte de timp, se vor semnala și în restul teritoriului.

Articolul precedentRO-ALERT intră din nou în teste. Cine și când va primi mesaje
Articolul următorȘofer din Sfântu Gheorghe, cu mașina într-un parapet metalic în județul Harghita