20 de tinere, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani participă începând de azi și până la sfârșitul săptămânii la tabăra națională „Girl UP!”, organizată de FLEX Alumni Romania și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna la Centrul de Agrement Pădureni.

Timp de 7 zile, tinerele vor învăța despre egalitatea între sexe și valorile unei societăți dezvoltate, dar și cum să devină femei puternice, participând la cursuri și workshop-uri despre drepturile femeilor, autoapărare și dezvoltare personală.

„Persoanele de gen feminin sunt mult mai predispuse să fie supuse la violență și discriminare. Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene în 2014 de Agenția Europeană pentru Drepturile Fundamentale a arătat că una din 20 de femei au fost violate după vârsta de 15 ani. Statisticile sunt înfiorătoare și demonstrează că violența împotriva femeilor este o problemă mondială. Același studiu arată că, dintre toți cetățenii europeni intervievați, românii sunt cei mai mulți care cred că violul poate fi justificat (55%) și au fost de acord că ”scuzele” pentru viol pot fi consumul de droguri sau alcool, ori dacă îmbrăcămintea sau atitudinea victimei este provocatoare (…) Tabăra cuprinde cursuri precum istoria feminismului, stereotipuri de gen, hărțuire sexuală, revenge porn, consimțământ, dar și tehnici de autoapărare și cursuri de leadership și personal branding. De asemenea, pe lângă aceste cursuri, vrem să vorbim și despre subiecte ca educație juridică, educație media, implicare și vot”, au transmis reprezentanții FLEX Alumni România.

Prima ediție a taberei „Girl UP!” a fost organizată anul trecut, în cadrul unui proiect finanțat prin „FLEX Alumni Grants” din cadrul Departamentului de Stat SUA, susținut de American Councils România și în parteneriat cu DJST Covasna.

„Prima ediție ne-a arătat cât de important este să creăm un spațiu sigur pentru fete și nevoia de acest gen de proiecte în țară. Acesta a fost motivul pentru care continuăm cu a doua ediție, îmbunătățită (…) Schimbarea trebuie făcută prin reeducarea ambelor sexe, iar noi ne dorim, într-o primă fază, să investim resurse și timp în bunăstarea fetelor, să se simtă protejate și încrezătoare, să nu se desconsidere sau subestimeze, pentru că ele nu sunt proprietatea nimănui și vrem să ne asigurăm că sunt conștiente de propriile abilități și de drepturile lor”, au mai transmis organizatorii.

FLEX Alumni Romania este o comunitate de tineri absolvenți ai programului FLEX, derulat timp de 10 luni în Statele Unite ale Americii, și care implementează proiecte în propriile comunități care reflectă valorile însușite în timpul programului de schimb.

Articolul precedentSepsi OSK obţine la Craiova prima victorie din ultimele 6 luni
Articolul următorUn român a murit infectat cu West Nile. Situația în județul Covasna