IPJ Covasna transmite că în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliţiştii covăsneni vor veghea la respectarea prevederilor legale în domeniul articolelor pirotehnice, atât de către agenţi economici care efectuează operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi de către alte persoane juridice sau fizice.
Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a incendiilor, accidentărilor sau distrugerii de bunuri, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2019/2020.
Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.
De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.
Este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă judeţean şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.
„Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 16 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Totodată, articolele pirotehnice din categoria P1 și T1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au îndeplinit vârsta de 18 ani. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.2 și T.2 nu pot fi importate, folosite, deținute, confecționate sau comercializate către persoanele fizice”, transmite IPJ Covasna.
Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
- a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
- b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
- c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
- d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
Articolele pirotehnice de scenă se clasifică în următoarele categorii:
- a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;
- b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.
Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii:
- a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
- b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.