O societate din Sfântu Gheorghe a fost amendată la sfârșitul lunii mai cu 20.000 de lei pentru abandonarea deșeurilor.

În urma unei sesizări venite din partea unui locatar, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au mers în control la firma respectivă, unde au descoperit mai multe deșeuri depozitate în curte, pe o suprafață de circa 200 mp.  

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, ne-a precizat că în acest caz nu a fost aplicată sancțiunea maximă prevăzută de lege. Între timp, reprezentanții firmei au trecut la salubrizarea zonei afectate.

„Este o societate din Sfântu Gheorghe, controlul s-a făcut în perioada stării de urgență, iar în data de 28 mai am încheiat nota cu această societate (…) A fost o sesizare făcută de către un locatar care locuiește în vecinătate, și care a fost deranjat de aceste deșeuri. Ne-am deplasat la fața locului (…) și au fost sancționați contravențional cu 20.000 lei conform Legii 211/2011. Între timp, între data primului control și data închiderii controlului ei au cam curățat aproape tot. Deci, majoritatea deșeurilor au fost duse”, a spus cms-șef Lucian Cândea.

Potrivit legii, pentru nerespectarea regimului deșeurilor, persoanele fizice riscă sancțiuni de la 3.000 lei la 6.000 lei, iar persoanele juridice amenzi de la 20.000 la 40.000 lei.

Amenzi de peste 91.000 de lei într-o singură lună

În luna mai a acestui an, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au efectuat 37 de inspecții neplanificate, dintre care 7 pentru pentru rezolvarea unor reclamații, 3 împreună cu alte autorități, 6 inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare; 20 de inspecții dispuse de Comisariatul General; și o inspecție pentru verificarea realizării măsurilor impuse.

Printre neregulile constatate s-au numărat lipsa evidenței gestiunii deşeurilor; degradarea mediului prin depozitări sau abandonări de deşeuri; practicarea pescuitului sportiv în perioada prohibiței; sau neluarea tuturor măsurilor de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra mediului înconjurător, fiind aplicate 7 amenzi în valoare totală de 91.200 lei.

„Întrucât rezolvarea reclamațiilor/sesizărilor a constituit una din prioritățile Comisariatul Județean Covasna în perioada menționată, au fost înregistrate 9 sesizări care au vizat eliminarea prin ardere a deșeurilor generate, depozitarea necorespunzătoare a dejecțiilor animaliere, poluarea aerului de la instalația de fabricare a mixturii asfaltice și evacuarea apelor uzate în apele de suprafață. Dintre acestea, două sesizări au fost redirecționate către instituțiile competente pentru soluționare”, se arartă într-un comunicat al Gărzii de Mediu Covasna.

Foto: Garda de Mediu Covasna 

ImagineImagine

Articolul precedentUrgențele chirurgicale mutate la Sfântu Gheorghe, după ce doi medici de la Târgu Secuiesc au fost diagnosticați cu Covid-19
Articolul următorÎntorsura Buzăului, Barcani și Sita Buzăului, fără apă vineri