Dan Saltelechi a precizat că foarte mulţi dinte ofiţerii cu funcţii de conducere nu înţeleg ce înseamnă terorism.

Vicepreședintele sindicatului polițiștilor Europol, Dan Saltelechi, invitat joi, 6 iunie, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, a spus că salarizarea precară este principala cauză a faptelor de corupție apărute în rândul oamenilor de ordine.

Amintim că procurorii DIICOT şi DNA au făcut zeci de percheziții în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Bihor, Argeş, Sibiu, dar şi în Bucureşti într-un dosar de trafic de migranţi. Ancheta vizează foşti sau actuali angajaţi ai Ministerului de Interne, care ar face parte dintr-un grup infracţional de aproape 40 de persoane.

Membrii grupului aduceau în ţară migranţi cu avize de muncă bazate pe acte false şi apoi îi ajutau să ajungă în state din spaţiul Schengen. Angajaţi din Inspectoratul General pentru Imigrări ar fi primit mită până la 1.000 euro pentru a aproba permisele de muncă, dar, dacă termenul era scurt, sumele ajungeau şi la câteva mii de euro.

În acest context, vicepreședintele sindicatului Europol a spus că întreaga societate română ar trebui să înțeleagă că astfel de fapte de corupție în rândul oamenilor de ordine au loc din cauza faptului că aceștia au salarii mici.

„În primul rând, este nevoie să înţelegem noi, întreaga societate, că astfel de fapte de corupţie se petrec în primul rând din cauza salarizării precare şi, până la urmă, a educaţiei, de ce să nu spunem şi acest lucru?

Iar în ceea ce priveşte salarizarea precară a oamenilor de ordine, putem spune că este unul dintre motivele pentru care fenomenul corupţiei ia amploare şi este recunoscut inclusiv de Direcţia Generală Anticorupţie în Strategia naţională anticorupţie pe care această structură a elaborat-o.”, a spus invitatul la „Apel matinal” de la Radio România Actualități.

Dan Saltelechi a adăugat că foarte mulţi dinte ofiţerii cu funcţii de conducere nu înţeleg ce înseamnă terorismul. El a precizat că în anii trecuți sindicatul i-a cerut Ministerului Afacerilor Interne declanşarea unor concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante, pentru că sistemul a fost deprofesionalizat de situații în care au fost desemnate persoane care nu aveau abilitățile necesare.

Vicepreședintele sindicatului Europol a acuzat deficitul de personal

De asemenea, Dan Saltelechi a spus că din cauza deficitului de personal, verificările personalului angajat în structurile Ministerului Afacerilor Interne nu mai sunt atât de riguroase.

„În momentul în care ai un volum imens de muncă pe care îl raportezi la un număr limitat de angajaţi pe care îi ai în acel moment, orice activitate pe care o desfăşori din punct de vedere al calităţii scade, ceea ce este normal.”, a spus vicepreședintele sindicatului.

„În acest context, trebuie să înţelegem că astăzi, din păcate, în România, trebuie să investim foarte mult în educaţie, în primul rând, întrucât şi poliţiştii nu sunt oameni cu creiere de aur. Provin toţi din rândul societăţii civile pe care noi astăzi o avem şi, de ce nu, fac parte şi din sistemul de învăţământ românesc.

Şi atunci, dacă nu reformăm acolo şi nu contribuim aşa cum trebuie, bineînţeles că nu vom putea avea produse de calitate pe care să le putem angaja, de ce nu chiar şi în poliţie sau în alte instituţii de stat.”, a adăugat el.

Articolul precedentRomânia, locul 2 în Europa privind supraaglomerația din închisori
Articolul următorINTERVIU-ȘOC: Nicușor Dan recunoaște că a fost instruit de Securitate! Cum a fost „șlefuit” de informatori