O expoziţie foto-documentară care reunește imagini și documente referitoare la exploatarea apei minerale şi industria balneară din zona Covasna-Harghita a fost deschisă zilele trecute în orașul Covasna, în cadrul unui proiect realizat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Expoziția „Apele minerale din estul Transilvaniei”, realizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale județelor Covasna și Mureș și Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu” cuprinde, printre altele, documente și imagini din secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX, referitoare la folosirea apelor minerale din zona Covasna-Harghita pentru consum şi în scop curativ, dar și informații referitoare la staţiunile Borsec, Tuşnad, Homorod, Iacobeni, Vâlcele, Covasna, Malnaş, Balvanyos, Şugaş și reprezentări cartografice şi grafice privind aria de răspândirea a apelor minerale, circulaţia apei în sol şi formarea apelor minerale.

„Expoziţia reunește, pe 18 placate A0, documente şi imagini din perioada 1773-1948 referitoare la folosirea apelor minerale, din spaţiul geografic abordat, pentru consum şi în scop curativ şi (…) reprezentări cartografice şi grafice (aria de răspândirea a apelor minerale, circulaţia apei în sol şi formarea apelor minerale, dispozitive de captare etc), etichete de apă minerală, cărţi poştale, vederi şi fotografii din spațiul temporar la care face referire. De asemenea, fiecare subtemă cuprinde şi o componentă informaţională-text (ce sunt apele minerale, cum se formează, aria de răspândire, modul de exploatare etc; scurte descrieri ale staţiunilor balneare)”, precizează reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

Potrivit acestora, expoziția foto-documentară poate fi vizitată până în luna august, la sediul Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu” din orașul Covasna, str. Mihai Eminescu nr.19, în zilele de marți și joi, între orele 16:00 și 18:00.

Articolul precedentCleanup 2 Cariera Őrkő – acțiune de colectare a deșeurilor din Sfântu Gheorghe
Articolul următorÎntrerupere de apă potabilă joi la Sfântu Gheorghe