Vineri, 7 octombrie, a fost inaugurată expoziția celei de-a 7-a ediții a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, la Muzeul Secuiesc al Ciucului. La eveniment au luat cuvântul Aranka Karda-Markaly, directoarea Muzeului Secuiesc al Ciucului, Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, și Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei. Expoziția a fost prezentată de Eszter Túros, istoricul de artă.

În discursul său de bun venit, Aranka Karda-Markaly, directoarea Muzeului Secuiesc al Ciucului, a subliniat că aceasta este prima expoziție din viața muzeului care este un eveniment semnificativ, cunoscut și recunoscut al artei contemporane, iar justificarea prezenței acestuia în acest oraș și în această instituție este clară. Directoarea a evidențiat în mod special faptul că printre operele de artă expuse și premiate se numără și lucrări ale unor artiști din Miercurea-Ciuc.

Attila Korodi, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, i-a felicitat pe organizatori și le-a mulțumit pentru acest eveniment: „văzând lucrările, consider că a meritat să organizăm bienala, pentru că am fost îmbogățiți de lumea artei plastice, de toate lucrările expuse și de toți artiștii participanți. Este o bucurie deosebită faptul că Ținutul Secuiesc funcționează într-o dimensiune comună, cele trei județe consolidând împreună reputația lumii culturale în care trăim.”

Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei, a atras atenția asupra faptului că „ obiectivul principal al G7 a continuat să fie acela de a se concentra pe arta grafică contemporană, de a oferi o imagine de ansamblu cuprinzătoare a tendințelor și evoluțiilor actuale în domeniul creației reproductive de imagini; să urmărească, să cartografieze și să evidențieze interacțiunile care pot rezulta din diferitele fuziuni ale tehnicilor grafice tradiționale și experimentale. Ne-am dorit ca produsele sensibilității creatoare a artiștilor care au aplicat să fie o excelentă reflectare a evenimentelor din trecutul nostru recent.”

Expoziția a fost apreciată și de istoricul de artă Eszter Túros: „Forme, structuri și structuri abstracte oferă punctul de plecare. Ordinea, diferitele marcaje ale granițelor dau tonul, unde scheletele și structurile industriale, urmele haosului, ordinea ocupată, fărâmele de familiaritate, labirinturi care funcționează nu numai ca și capcane, ci și ca ieșiri, amintiri acute ale copilăriei, spații ale vieții, legături și dezlegări, repetiții, ciclicitate, structuri strânse și forme organice ne încadrează spațiul nostru de mișcare Aici se regăsesc și poveștile personale, imaginile corpului, ale singurătății, ale spațiilor greu inaccesibile, foarte sensibil conturate, ale câte unei singure persoane. Mergând mai departe, imaginile acționării apar din tensiunile dintre spațiile exterioare și interioare, care sunt, în esență, imagini ale vieții, ale propriei noastre existențe, cu cele mai actuale, cele mai presante întrebări. Lupte personale, strategii, metode de lucru. Ieșiri de câte o răsuflare dintr-un labirint.”

Expoziția va fi deschisă până pe 18 noiembrie la Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Bienala a fost realizată cu sprijinul Fondului Bethlen Gábor (BGA) și al Fondului Cultural Național al Ungariei (NKA).

Articolul precedentTopul alimentelor ce pot stimula buna dispoziție
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET