Prin utilizarea mijloacelor tehnologice și a abilităților de bază, digitalizarea poate contribui într-un mod pozitiv la dezvoltarea indivizilor, făcându-le mult mai accesibile oportunitățile economice, informația și cunoașterea.

Astfel, în contextul în care internetul a devenit un factor important pentru aspecte ale vieții sociale precum educația, sănătatea, obținerea unui loc de muncă sau participarea civică, cei care nu dispun de mijloacele tehnologice și abilitățile necesare pentru a-l utiliza  se pot afla într-o poziție defavorizată. Încurajarea educației digitale pentru persoanele de toate vârstele și din toate categoriile profesionale, inclusiv persoanele cu dizabilități și seniorii, reprezintă o soluție accesibilă, cu costuri reduse, care ar putea să îi ajute să își păstreze sau să își dobândească autonomia, învățând să folosească serviciile online.

Proiectul „Educație digitală pentru toți”, finanțat de Primăria Orașului Întorsura Buzăului în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Retelin Întorsura Buzăului, a oferit celor 17 beneficiari posibilitatea de a folosi Internetul pentru a soluționa probleme din viața cotidiană: informare (adresa unei instituții, numărul de telefon, programul instituției, costul unei analize medicale), obținerea unei adeverințe, a cazierului judiciar, rezultatele analizelor, folosirea în siguranță a cardului bancar, plata facturilor la utilități, parcarea, plata online a taxelor și impozitelor, programare la medic, la permise/verificare auto, la pașapoarte, cumpărături online, autentificarea în Spațiul Privat Virtual, declarații, certificatul fiscal, alte documente și utilizarea unor aplicații.

Caracterul intergenerațional al activităților de proiect a favorizat schimbul de bune practici 1:1 între seniori și tinerii voluntari, aducând beneficii pe termen lung persoanelor din ambele grupe de vârstă. Seniorii au aflat răspunsul la multe dintre întrebările pentru care au venit la acest curs, s-au bucurat de întâlnirile cu tinerii, au învățat și s-au deconectat, simțindu-se, din nou, tineri. Voluntarii au învățat că rolul de „profesor” nu este chiar așa de ușor, au interacționat cu persoane străine, au comunicat eficient cu adulții, s-au organizat, au realizat tutoriale despre folosirea unor aplicații, interviuri, prezentări, au simțit satisfacția lucrului bine făcut și  aprecierea adulților.

Viceprimarul orașului Întorsura Buzăului, Silviu Popica, expert IT, dar și alți specialiști din domeniul bancar, informatică și  contabilitate, cărora le mulțumim pentru timpul acordat consilierii participanților, au sprijinit activitățile de proiect în calitate de voluntari. Proiectul, aflat în perioada de diseminare, va continua și după incheierea finanțării, prin interacțiunile dintre voluntari și participanți în grupul de sprijin, iar multiplicarea activităților se va putea realiza la orice grup constituit care are nevoi de formare similare, pentru că, așa cum spunea o participantă la curs, <Educația digitală ne face viața mai ușoară!>„, a declarat Doina Pătrunjel, coordonatorul proiectului.

Articolul precedentRECHINI DIN APELE TERITORIALE ALE BRAZILIEI, TESTAȚI POZITIV PENTRU COCAINĂ
Articolul următorPARIS 2024: SNOOP DOGG VA PURTA FLACĂRA OLIMPICĂ