Abatoarele de la Lemnia și Micloșoara vor fi autorizate și în acest an pentru sacrificarea mieilor de Paști, iar inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna vor demara zilele următoare controale tematice pentru prevenirea eventualelor toxiinfecții alimentare.

Directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor ne-a precizat că măsurile de control vor viza modul în care sunt respectate igiena, prospețimea și trasabilitatea cărnii de miel; starea de sănătate a animalelor destinate sacrificării; ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman; lapte şi produse din lapte; dar și alte produse alimentare tradiţionale cum ar fi cozonacii.

De regulă sunt două abatoare autorizate în fiecare an, la Lemnia și Micloșoara. Spații temporare nu s-au mai solicitat de vreo 15 ani. Noi am primit deja o notă de serviciu și cred că în câteva zile vom începe controalele (…) Cel mai important este ca toate unitățile, de la abatorizare și până la tranșare, transport și comercializare, să respecte regulile de igienă, lanțul de frig, ceea ce înseamnă că dacă acea carne a fost refrigerată sau congelată să nu se dezghețe și apoi să se recongeleze. Animalele trebuie să fie identificate și însoțite de acte, atât mieii vii cât și cei tăiați, dar la control intră tot ce înseamnă aliment: de la cozonac și până la ouă și produse lactate. Ca sancțiuni, dacă deficiența constatată este majoră, se poate merge până la suspendarea activității și retragerea autorizației de funcționare. De obicei vin comercianți și din alte județe. În special acești comercianți de animale vii trebuie să aibă grijă să le vândă doar însoțite de acte sanitar-veterinare în regulă, și doar mieii crotaliați pot fi vânduți, pentru că mielul în momentul în care iese pe poartă trebuie să fie deja crotaliat”, ne-a explicat directorul DSVSA Covasna, Sikó Barabási Sándor.

Acesta a subliniat că este foarte important ca oamenii să cumpere carnea de miel doar din locuri autorizate.

La fel ca în anii precedenți, la sediul DSVSA vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Așa cum a fost și în anii precedenți la Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc s-a solicitat la piață, au amenajat acele mese izolate de restul tarabelor și acolo se comercializează mielul tăiat. Cu certitudine oamenii vor cumpăra și de la proprietari, din gospodării, ceea ce nu e foarte legal, dar este o tradiție. Dacă se cumpără din unitățile de comercializare sau din piețele agroalimentare, din locurile care au fost autorizate, acolo mieii trebuie să fie ștampilați. Asta înseamnă că au fost examinați sanitar-veterinar și corespund pentru consumul public”, a mai spus dr. Sikó Barabási Sándor.

Aproximativ 150.000 de miei pregătiți pentru sacrificare

Ioan Cosnean, reprezentantul Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine, spune că și în acest an majoritatea mieilor pentru Paște vor fi vânduți vii, întrucât, conform legii, crescătorii au obligația să îi sacrifice la abatoarele autorizate. Acesta este de părere că în acest an vor fi sacrificați în jur de 150.000 de miei, o parte dintre aceștia urmând să fie exportați, iar pentru consumul populației din județul Covasna ar urma să fie sacrificați aproximativ 15-20.000 de miei.

Sunt în jur de 150.000 de miei, dar nu toți merg pe piața internă, se duc în achiziții directe, prin intermediari care se duc și colectează, pregătesc, îi îngrașă la îngrășătorii, sau se dau direct de Paște, în diferite forme: la export în Uniunea Europeană, sau în țările asiatice. Pe piața internă nu știu dacă se poate spune un număr, eu zic că la noi se vor da cam 15-20.000. Cu ce consumă toată lumea pe acasă, cu ce mai iese la piață, ce se mai vinde prin gospodării, pentru că sunt multe individuale, fără formă de organizare juridică. La viu se dau majoritatea, prin intermediari, ei se organizează, abatorizează, iar mieii ajung în marketuri și magazine abatorizați pentru că legea nici nu permite altfel. Ce pot spunee că situația a rămas cam la fel în județ, sunt fluctuații mici dar nesemnificative. Anul trecut prețul în viu era pe la 9-12 lei, în funcție de greutate și de perioada în care era vândut”, a explicat Ioan Cosnean.

Articolul precedentFOTO. ISU Covasna continuă pregătirea pompierilor voluntari
Articolul următorPensiunile covăsnene din reţeaua ANTREC rezervate în proporție de 100% pentru Paștele ortodox