Doar 137 de locuri de muncă vacante sunt oferite în această perioadă prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, iar Kelemen Tibor, directorul executiv al instituției, spune că deși nu poate lega această scădere de criza cauzată de coronavirus, cele mai afectate sectoare sunt producția, turismul, transporturile și domeniul ospitalității și al restaurantelor.

„Nu putem să explicăm de ce sunt atât de puține, este piața care funcționează după ritmul ei, noi dăm informația aferentă. Ceea ce pot, în schimb, să pun alături, dar nu știu dacă e chiar din cauza asta, sunt probleme economice, și foarte mulți angajatori deja ne sună, au început să se intereseze despre așa-zisul șomaj tehnic, respectiv despre disponibilizări care se preconizează în perioada următoare. Deci, întrebări deja se lansează din acest punct de vedere, se interesează dar domeniile sunt chiar diferite, deci nu pot să spun că doar un singur domeniu este afectat. Avem începând de la servicii turistice, deci servicii, în particular, producție și transport. Vorbim despre angajatori care deja se interesează de modalitate, respectiv de reglementări noi, legale, care vin să soluționeze acea problemă pe care o sesizam. Nu pot să o leg de coronavirus, dar este impactul asupra activității economice”, ne-a precizat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit Consiliului Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (CNIMM), printre principalele efecte pe care le simt antreprenorii ca urmare a pandemiei de coronavirus sunt scăderea vânzărilor, suspendarea temporară a activităţii, disponibilizări, restrângerea activității, întârzieri la plata furnizorilor, închiderea unor firme

În plus, Uniunea Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) avertizează că, măsura de autoizolare a șoferilor profesioniști ar putea duce la lipsa de alimente în magazine.

Săptămâna trecută, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a solicitat Guvernului să acorde o serie de facilităţi fiscale temporare firmelor afectate.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, conducerea CCI subliniază că unul dintre domeniile cele mai afectate este turismul, prin urmare propune scutirea firmelor din acest sector de activitate de la plata TVA pe primele două trimestre din acest an, scutirea de la plata impozitului pe venit, precum şi scutirea de la plata contribuţiilor sociale aferente salariilor pe miminum şase luni.

Articolul precedentFOTO. Primărie din județul Covasna, amendată pentru gunoaiele aruncate la voia întâmplării
Articolul următorPaznic concediat de la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe după ce a dat cu spray lacrimogen în pacienţi