DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ ce are scopul de a oferi tinerilor o experiență de călătorie care le va stimula sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană, le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul său cultural și istoria acesteia, să se conecteze cu oameni de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. 

În luna octombrie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35 000 de tineri care îndeplinesc următoarele criteriile de eligibilitate:

  • vârsta de 18 ani (născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004, inclusiv);
  • cetățean/rezident legal pe termen lung al unuia dintre: 
  • cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv regiunile sale ultraperiferice [Guyana Franceză (FR), Guadelupa (FR), Martinica (FR), La Réunion (FR), Mayotte (FR), Saint-Martin (FR), Azore (PT), Madeira (PT) și Insulele Canare (ES)] sau;
  • țările terțe asociate programului Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia sau;
  • cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și rezidenți legali într-una dintre țările și teritoriile de peste mări (TTPM) asociate cu Uniunea Europeană: Aruba (NL), Bonaire (NL), Curação (NL), franceză Polinezia (FR), Teritoriile Franceze de Sud și Antarctic (FR), Groenlanda (DK), Noua Caledonie (FR), Saba (NL), Saint Barthélemy (FR), Sint Eustatius (NL), Sint Maarten (NL), Saint Pierre et Miquelon (FR), Insulele Wallis și Futuna (FR)
  • să completeze corect datele din formularul de cerere online.

Tinerii se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Aceștia trebuie să răspundă la cinci întrebări în cadrul unui quiz și la o întrebare complementară.

Perioada de înscriere va fi deschisă de marți, 11 octombrie 2022, ora 13:00 (ora României) până marți, 25 octombrie 2022, ora 13:00 (ora României).

Comisia Europeană și EACEA vor pune la dispoziția tinerilor premiați abonamente de călătorie pentru a explora Europa în perioada 1 martie 2023 – 29 februarie 2024, pentru o perioadă maximă de o lună. Regula de bază este că fiecare participant va avea dreptul la un permis de călătorie în valoare de 251 EUR. Călătoriile vor fi doar în clasa a 2-a. Cu toate acestea, această sumă poate fi mai mare în cazuri excepționale.

Solicitanții premiați vor călători, ca regulă de bază, pe calea ferată. Cu toate acestea, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul oferă moduri alternative de transport ca feriboturi și autocare atunci când este necesar.

Mai multe detalii despre această acțiune sunt disponibile aici

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Articolul precedentRezerva națională de apă este suficientă, anunță Apele Române
Articolul următorProiect: Înființarea Băncii de Dezvoltare a României, cu scopul de a facilita accesul la finanțare pentru IMM-uri și investiții strategice