Certificatele verzi COVID-19 cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson îşi pierd valabilitatea în Austria începând de luni, atât pentru călătorii cât şi pentru accesul în spaţiile unde este cerut acesta.

În Germania majoritatea persoanelor vaccinate anti-COVID-19 şi care totuşi s-au infectat au primit serul Johnson & Johnson, au remarcat experţii sanitari din această ţară în luna octombrie, când varianta dominantă a coronavirusului era Delta.

Între timp, guvernul austriac a primit date suplimentare care sugerează că acest vaccin are o eficacitate mai redusă şi faţă de noua variantă Omicron, în comparaţie cu vaccinurile ARN mesager, astfel că a menţinut decizia de a renunţa la vaccinul Johnson & Johnson, luată în noiembrie.

 

Cele circa 260.000 de persoane imunizate în Austria cu serul Johnson & Johnson au fost notificate atunci că certificatul lor verde va expira începând din 3 ianuarie, iar pentru a-l putea folosi în continuare trebuie să se vaccineze preferabil cu un vaccin ARN mesager, Pfizer sau Moderna. Însă circa 75.000 dintre persoanele notificate încă nu s-au vaccinat din nou.

Danemarca, Finlanda şi Slovenia au renunţat de asemenea la administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

 

Totuşi, cercetători sud-africani în colaborare cu compania Johnson & Johnson au susţinut joi că o a doua doză din acest vaccin oferă o protecţie de 85% în faţa variantei Omicron.

Articolul precedentVremea 4 ianuarie – Temperaturi anormale pentru această perioadă – Ce anunță cei de la ANM
Articolul următorMasca de protecție FFP2 ar putea deveni obligatorie în VALUL 5! Măsura se află pe masa Guvernului – Când s-ar putea lua o decizie