O adevărată groapă de gunoi „a apărut” zilele trecute pe o stradă din Întorsura Buzăului. Resturi menajere, PET-uri, scutece uzate şi alte deşeuri din plastic au fost aruncate într-un şanţ de pe strada Tunelului din localitate, iar cel care a semnalat problema pe Facebook, un localnic, arată cu degetul spre o familie care locuieşte în zonă şi care refuză să încheie contract cu firma de salubritate.

În cursul zilei de marți i-am semnalat problema şefului Gărzii de Mediu Covasna, iar o echipă a mers în control pentru a verifica exact care e situația, doar că, ajunși la fața locului, comisarii de Mediu n-au mai găsit mare lucru.

Comisarul-şef Lucian Cândea ne-a explicat că, întrucât zona a fost curățată, nu vor fi aplicate sancțiuni, însă în perioada următoare vor fi derulate controale la toate primăriile din județ.

„Colegii mei au verificat zona, cei de la Primărie au făcut curat, aproape tot au terminat de curăţat în zona respectivă. Eu am dispus echipei să verifice, au vorbit cu reprezentanții Primăriei la telefon şi l-au anunţat pe viceprimarul localităţii despre situație (…) S-a făcut curat, s-au mai găsit câteva deşeuri în altă zonă şi l-au înştiinţat pe domnul viceprimar să facă curăţeie. Deocamdată nu se aplică sancţiuni, dar în od cert vom avea tematică pe salubrizare în viitorul apropiat, vom verifica la fel ca în fiecare an toate primăriile din judeţul Covasna. Aici, fiind vorba despre o persoană fizică, Primăria ar putea să aplice amendă conform Legii nr.101/2006, pentru refuzul de a încheia contract cu firma de salubritate, indiferent că l-au prins că a aruncat gunoaiele sau nu. Dacă o persoană nu are contract poate fi sancţionată foarte uşor. Din păcate nu prea se întâmplă la noi în judeţ dar şi ei au baza legală”, ne-a spus cms. șef Lucian Cândea.

VIDEO (Facebook/ via Silviu Tanase) ►

Viceprimarul oraşului Întorsura Buzăului, Ştefan Platon spune că Primăria a demarat o anchetă, iar dacă va fi prins, cel care a aruncat gunoaiele va fi sancționat. Acesta este de părere că la mijloc ar fi o înscenare, pusă la cale de un alt localnic.

„Facem cercetări să vedem, pentru că acolo a fost găsită și o legitimaţie, dar persoana spune că a aruncat-o altcineva. Trebuie să lămurim aceste lucruri şi normal că vom lua măsuri (…) Deci nu ştim sigur că e vorba despre acea persoană sau familie care nu are contract cu firma de salubritate. Cei care nu au contracte de salubritate au taxa impusă, se dă în fiecare lună la salubritate lista căre Primărie şi intră la impozite, deci faptul că nu au contract nu îi scuteşte de plăți. S-au luat măsuri, s-a curăţat zona, au venit doamnele de la Garda de Mediu, ne-au întrebat unde este locaţia, şi când au ajuns au constatat că nu mai e nimic (…) Acolo a fost o problemă,  un cetățean are un capăt de loc acolo, probabil că el a şi aruncat legitimaţia acolo, sau cine ştie ce au făcut, dar dintr-un conflict, să spun aşa. Probabil că a vut să facă rău şi Primăriei, ca imagine. Este un drum mai lăturalnic, lângă o pădurice care e pe lângă calea ferată şi acolo tot aruncă”, ne-a spus viceprimarul oraşului Întorsura Buzăului.

Săptămâna trecută, Primăria Vâlcele a fost amendată cu 15.000 lei de Garda de Mediu Covasna, în urma unui control efectuat în data de 10 martie. Și atunci, comisarii de Mediu s-au autosesizat după ce, pe o rețea de socializare, a apărut informația că pe raza localității există depozitări ilegale de deşeuri.

În urma controlului, aceștia au descoperit mai multe ambalaje plastice, dejecţii animaliere solide, folii, hârtii și crengi.

În 2018, Garda de Mediu Covasna a aplicat o amendă de 2.000 de lei unui bărbat care a aruncat zeci de kilograme de deșeuri în Rezervaţia Naturală „Mestecănişul” de la Reci, după ce printre obiectele aruncate s-au găsit şi mai multe facturi pe numele acestuia.

„Am aplicat o sancţiune de 2.000 lei unui cetăţean (…) Îşi făcuse omul curăţenie şi a aruncat în Rezervaţia de la Reci în jur de 7 mc de gunoaie. A plătit sancţiunea de la noi, şi a mai plătit vreo 6-700 lei o amendă de la Primărie către TEGA, ca să ducă gunoaiele la depozitul de la Leț (…) Și primarii trebuie să intervină pentru că nici noi nu putem ajunge în toate zonele. Pe cât posibil, în fiecare an au fost lăsate măsuri, s-au dat sancţiuni acolo unde au fost abandonate multe deşeuri”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu Covasna.

Potrivit legii, persoanele fizice care aruncă deșeuri la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei, iar în cazul celor juridice, amenzile pornesc de la 20.000 lei și pot ajunge până la 40.000 lei.

Articolul precedentFără permis și cu 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat, în Târgu Secuiesc
Articolul următorA trecut căruța peste el