Cu toții avem prin casă medicamente, creme, siropuri sau alte produse de îngrijire personală care au expirat. Fie că ne-am însănătoșit, am schimbat sau am întrerupt tratamentul și nu ne mai sunt necesare, este extrem de important să știm ce avem de făcut cu ele, pentru că în niciun caz nu ar trebui să le aruncăm la gunoi sau pe calea apelor (toaletă, chiuvetă, râuri/pâraie, etc).

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase și cel puțin teoretic ar trebui să fie predate farmaciilor, pentru că lăsate la voia întâmplării pot avea efecte nocive pentru mediu și sănătate, existând riscul să contamineze solul şi apa. În plus, este ilegal să le aruncăm pe unde apucăm.

Am luat câteva farmacii la pas și am încercat să predăm o pungă cu medicamente expirate, însă în cele mai multe dintre ele ne-am lovit de refuzul farmaciștilor, așa că am luat legătura cu președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabo Peter, în speranța că vom înțelege cum ar trebui să procedăm ca să nu poluăm mediul sau să încălcăm legea.

„Trebuie să înțelegem că farmacia nu este coș de gunoi! Colectarea medicamentelor expirate de la populație NU este prevăzută în Legea 266/2008 privind Asistența farmaceutică și, conform legii, desfășurarea în aceste unități a altor activități decât cele prevăzute de lege constituie contravenție (…) Tocmai din această cauză fiecare farmacie preia pe propria răspundere și contrar legii medicamente expirate de la populație! Conform legilor în vigoare farmacia nu are voie să preia medicamente sau produse medicamentoase fără factură și fără a avea trasabilitate, asta însemnând că se cunoaște traseul produsului respectiv, și mai ales, nu este autorizată să preia deșeuri periculoase. Imaginați-vă că ajunge în farmacie o pungă de medicamente despre care nu se știe unde și cum au fost depozitate acasă, eventual pacientul a fost în spital, la Boli infecțioase, și atunci există riscul de infecție!”, ne-a spus pentru început președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabo Peter.

Pe de altă parte, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014 și Ordinul Ministerului Sănătății nr. 962/2009 specifică faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. Din păcate, mult prea puține farmacii au contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și au, de asemenea, un sistem funcțional de preluare a acestora de la consumatori.

„Am auzit întrebări de genul: Dar ce face farmacia cu cele expirate în farmacie, că oricum trebuie să le trimită undeva pentru a fi distruse? Da, dar cele expirate în farmacie au un istoric cunoscut și sunt trimise la distrugere conform legii și contra cost. Farmaciile au contracte, cerute de lege, cu firme specializate care colectează medicamentele expirate din farmacii. Mai e întrebarea: cum de rămân atât de multe medicamente nefolosite și expirate la populație? Asta înseamnă că fie nu sunt administrate conform prescripției, fie populația face rezerve, ca să aibă la nevoie și deoarece nu sunt folosite, expiră. Excepția ar fi decesul pacientului, caz în care dacă sunt returnate la farmacia de unde au fost luate, sunt primite”, mai spune Szabo Peter.

Care ar fi soluția?

Legea privind regimul deșeurilor spune că „Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului promovează sau, după caz, propune măsuri cu caracter legislativ ori nelegislativ prin care producătorul produsului (…) este supus unui regim de răspundere extinsă” care prevede, printre altele, „acceptarea produselor returnate și a deșeurilor rezultate după ce produsele nu mai sunt folosite și asigurarea gestionării ulterioare a acestora fără a crea prejudicii asupra mediului sau sănătății populației, precum și asumarea răspunderii financiare” – art. 12 (1) c). Înțelegem de aici că producătorul este cel cu care ar trebui să luăm legătura pentru a scăpa de medicamentele expirate.

Szabo Peter spune că o soluție ar fi ca Operatorul regional de salubritate – în cazul județului nostru TEGA SA – să implementeze un sistem precum cel pentru de echipamente electrice și electronice (DEEE), baterii, cabluri și alte componente, și să stabilească anumite zile în care populația să poată preda aceste deșeuri.

„Farmaciștii, ca profesioniști, înțeleg că medicamentele expirate trebuie colectate și eliminate în condiții speciale, dar consideră că această activitate trebuie reglementată corect, nu prin împovărarea farmaciilor, ci cum sunt reglementate în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, de exemplu Franța, Portugalia sau Germania. Acolo, farmaciile pun la dispoziție un spațiu în care un ONG activ în domeniul gestionării deșeurilor periculoase, împreună cu producătorii, amplasează un recipient special unde oamenii pot să introducă medicamentele expirate fără intervenția farmacistului. Responsabilitatea farmaciei/farmacistului este de a anunța ONG-ul respectiv când recipientul este umplut și trebuie schimbat”, ne-a mai explicat președintele Colegiului Farmaciștilor.

La începutul lunii noiembrie, în premieră pentru România, Colegiul Farmaciștilor din Brașov a organizat o campanie de colectare a medicamentelor expirate, pentru ca acestea să nu ajungă în mediul înconjurător, punând la dispoziția brașovenilor șase puncte de colectare.

La ora actuală, în județul Covasna activează 163 de farmaciști și sunt în funcțiune 72 de farmacii, dintre care 39 în mediul urban, respectiv 29 în mediul rural, și alte 4 în spitalele din județ.

Dintre acestea, 24 sunt în municipiul Sfântu Gheorghe; 8 în Târgu Secuiesc; 3 sunt în funcțiune în Covasna și câte două în localitățile Baraolt și Întorsura Buzăului.

Din păcate nu există cifre clare privind cantitatea medicamentelor expirate predată de populație în farmaciile din județul Covasna, o cauză fiind, potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor, tocmai legislația în vigoare care interzice acceptarea de astfel de produse.

Articolul precedentȘoferii, loviți din plin de Guvernul Orban! Punctul de amendă crește până la 223 lei, începând cu 1 ianuarie 2020
Articolul următorFundația Comunitară Covasna a primit 8.000 lei pentru achiziționarea de puieți de pomi fructiferi