25 de cusuri de apă din 27 de localităţi covăsnene au fost verificate luna trecută de reprezentanţii Gărzii de Mediu Covasna, împreună cu cei ai Sistemului de Cospodărire a Apelor, într-o acţiune comună derulată cu Prefectura Covasna.

Comisarii de Mediu şi specialişti din cadrul SGA Covasna au stabilit măsurile care trebuiesc luate în perioada următoare, privind salubrizarea malurilor și cursurilor de apă, în zonele unde au fost identificate abandonări de deșeuri.

“Ca urmare a controlului comun desfășurat de reprezentanți ai Instituției Prefectului- județul Covasna, SGA Covasna și Gărzii de Mediu Covasna privind salubrizarea cursurilor de apă și modului de întreținere a șanțurilor și rigolelor în localitățile din județ, desfășurat în perioada 15-23 aprilie 2020, au fost verificate prin sondaj un număr de 25 de cursuri de apă în 27 de localități. În urma verificării au fost trasate măsuri privind salubrizarea malurilor și cursurilor de apă unde au fost identificate abandonări de deșeuri precum și curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru o bună tranzitare a apelor pluviale. În cazul nerespectării termenelor stabilite de comisie se vor aplica sancțiuni conform prevederilor legislației de mediu în vigoare”, transmit reprezentanţii Gărzii de Mediu Covasna, într-o postare pe Facebook.

Şeful Gărzii de Mediu Covasna, cms. şef Lucian Cândea ne-a precizat că numai în primele luni ale acestui au fost aplicate 5 sancțiuni în valoare totală de 51.500 lei, comparativ cu anul 2019 când s-au aplicat 7 amenzi în valoare totală de 59.000 lei şi două avertismente pentru abandonarea sau arderea deşeurilor în natură.

„Continuăm acțiunile, după acţiunea pe care am avut-o împreună cu Prefectura și Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna pe cursurile de apă, (…) şi urmează ca Prefectura să le trimită către primării ca să se facă igienizarea cursurilor de apă (…) Anul trecut au fost sancționate mai multe persoane juridice (…) Au fost sancționate și primării, atât anul acesta, cât și anul trecut”, a mai explicat șeful Gărzii de Mediu Covasna.

Potrivit acestuia, amenzile pentru nerespectarea legii protecției mediului au fost majorate, astfel că persoanele fizice riscă sancțiuni de la 3.000 lei la 6.000 lei, iar persoanele juridice amenzi de la 20.000 la 40.000 lei.

În primele 3 luni ale acestui an, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au efectuat 64 inspecţii neplanificate, dintre care 26 dispuse de Comisariatul General; 13 realizate cu alte autorităţi; una ca urmare a unei sesizări şi alte două ca urmare a autosesizării instituţiei; o inspecţie pentru investigarea unor incidente sau accidente care au avut un impact semnificativ asupra mediului; 3 pentru verificarea realizării măsurilor impuse şi 18 pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare.

În urma acestor controale, pentru neregulile constatate au fost aplicate 5 avertismente şi 12 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 403.500 lei. Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii a două unităţi care nu deţineau acte de reglementare, fiind înantate 3 propuneri de suspendare a actelor de reglementare către APM Covasna.

Cea mai mare sancţiune aplicată de către comisarii GNM – CJ Covasna a fost în valoare de 100.000 lei.

Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, respectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor.

 

Articolul precedentAmenzi în valoare de 19.000 lei în ultimele 24 de ore
Articolul următorTaximetriștii și președinții asociațiilor de proprietari din Sfântu Gheorghe, testați negativ la Covid-19