Pacienta de 77 de ani din județul Covasna, care în data de 30 martie a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, în urma complicațiilor cauzate de coronavirus ar fi putut să contracteze boala înainte să fie internată la secția ATI, spune conducerea instituției.

Managerul spitalului, Andras-Nagy Robert a precizat că în momentul în care testele au confirmat prezența virusul COVID-19 în cazul femeii, în secția ATI nu erau alți pacienți infectați.

„Este sub semnul întrebării. A fost tratată la ATI o perioadă, înainte de a fi traferată la secția de Boli Infecţioase, nu a avut contact direct cu pacienta testată pozitiv, deci e foarte probabil ca în momentul în care a ajuns la ATI să fi avut deja această infecţie”, a spus managerul spitalului, Andras – Nagy Robert.

Femeia avea condiții medicale preexistente, suferind de mielită cervicală și tetraplegie, iar directorul medical al spitalului, dr. Roșu Matyas, este de părere că femeia ar fi decedat în câteva zile chiar și fără să fie infectată cu coronavirus.

„Pacienta decedată a avut multiple comorbidităţi, a avut şi probleme cardiace, dar problema cea mai mare este că a avut o mielită cervicală, deci i-a fost afectată măduva de la nivelul coloanei cervicale, era paralizată la picioare şi mâini. A fost şi infectată cu COVID-19, e greu de spus, probabil că toate împreună au dus la decesul ei. Această mielită cervicală cred că în câteva zile tot ar fi dus la decesul ei, chiar dacă nu ar fi fost infectată cu acest virus”, a declarant dr Roșu Matyas.

Majoritatea pacienților au o pneumonie atipică

Potrivit acestuia, la secția de Boli Infecțioase a Spitalului se află în prezent internați 19 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, dintre care 4 sub oxigenoterapie, iar un pacient se află în stare gravă, însă nu este ventilat mecanic, fiind internat la secția de Boli infecțioase.

„Noi îi spunem pneumonie atipică, dar este mai atipică decât cea atipică. Măsurăm saturaţia de oxigen în sânge, iar aceşti pacienţi au saturaţie de 70-80% în sânge. În mod normal un om ar trebui să aibă 96-98%, dar pacienții nu se plâng, clinic nu au priobleme deosebite, se simt bine. (…) Un pacient este puţin mai grav, după 10 zile de tratament încă are temperatură. Majoritatea pacienţilor au pneumonie, au fost controlaţi radiologic. Colegii noştri din rândul personalului medical se simt bine, de mâine încep pe rând să fie şi ei externaţi”, a explicat dr. Roșu Matyas.

Managerul spitalului a precizat că primul pacient infectat cu noul coronavirus a fost internat la Spitalul Județean în data de 22 martie, iar de la acea dată, la nivelul unității medicale, au fost confirmate, în total, 25 de cazuri. Printre pacienții confirmați se numără și 11 cadre medicale.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, joi erau confirmate 34 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Articolul precedent11 angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, confirmaţi cu coronavirus
Articolul următorBărbat din județul Covasna, găsit mort într-o fântână din Zagon