Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna organizează în această toamnă prima Competiție a Pălincilor, care va avea loc pe data de 15 noiembrie la Sfântu Gheorghe. Cei interesați pot depune probele la Biroul de Informare Turistică, până la data de 8 noiembrie.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a precizat că, prin organizarea acestei competiții, se atrage atenția asupra producerii pălincii de calitate și asupra formării unei culturi a consumului civilizat de palincă. De asemenea, autorităţile încurajează lucrătorii din domeniu să se înscrie în competiție, să îmbunătățească calitatea și condițiile ambientale. „Apa vieții” este un element care atrage turiștii, scopul fiind acela ca pălinca secuiască să devină un punct de atracție gastro-turistică.

„Din ceea ce nu facem gem, nici pălincă nu fierbem”

Dezső Tibor, degustător de palincă autorizat, a accentuat faptul că nu se caută produsele tradiționale, ci produsele de bună calitate. Acest concurs se adresează persoanelor fizice și va cartografia producătorii de pălincă din regiune. La sfârșitul concursului, fiecare concurent va primi ca ajutor o fișă de evaluare în care se menționează punctele forte și eventualele deficiențe ale produsului înscris în concurs. Modul de punctare se realizează pe baza sistemului de evaluare de 20 de puncte, acceptat la nivel internațional. În cazul în care dintr-o zonă se vor depune cel puțin 20 de probe, pe lângă titlul „Cea mai bună pălincă a Ținutului Secuiesc”, se va acorda și titlul „Câștigătorul scaunului”. „Din ceea ce nu facem gem, nici pălincă nu fierbem” – a spus degustătorul, formulându-și propunerea. În viitorul apropiat se dorește includerea Ținutului Secuiesc în circuitul concursurilor de pălincă și rachiuri.

Detalii despre înscrieri

Persoanele fizice cu sau fără distilerie proprie din regiune se pot înscrie în concurs cu pălinci, pălinci maturate pe pat de fructe și pălinci maturate în butoi.  O condiție este aceea ca produsele să nu conțină niciun fel de îndulcitor. Fiecare candidat va aduce 0,5 litri de băutură, proba trebuie prevăzută cu etichetă și va fi păstrată exclusiv în sticlă. Eticheta va conține următoarele: denumirea produsului (soiul de fructe), în cazul pălincii maturate: dacă pălinca a fost maturată în butoi sau pe pat de fructe; numele și numărul de telefon al concurentului; denumirea distileriei în cazul distileriilor comerciale, precum și localitatea. Taxa de înscriere este de 10 lei/probă.

Probele se vor depune la Biroul de informare turistică din Sfântu Gheorghe, Piața Libertății, nr. 1 (program: luni-vineri: 9.00–17.00, sâmbătă: 10.00–14.00), tel: 0371381054, e-mail: [email protected].

Organizatorii atrat atenția ca, în cazul în care o persoană dorește să trimită prin poștă produsul înscris la concurs, să-l ambaleze în polistiren! Producătorii produsului premiat vor primi ca premiu, pe lângă medalii și diplome, cărți, o sticlă de pălincă de prune care a câștigat titlul de Champion, precum și ustensile folosite la distilare. Concursul se va încheia cu o Gală de premiere.

Articolul precedentPlanuri de viitor privind proiectele europene în judeţul Covasna
Articolul următor18 angajatori și-au anunțat participarea la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți de la Sfântu Gheorghe