Ploile din ultimele zile au provocat pagube în peste 150 de gospodării din județ, cele mai afectate fiind localitățile Valea Mare, Boroșneu Mic și Saciova (cumuna Reci), acolo unde vineri seara viiturile au măturat străzile, inundând mai multe pivnițe, curți și grajduri.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, ing. Ioan Ilaș, a declarat că între timp apele s-au retras iar cotele sunt în scădere, însă autoritățile rămân în zonă pentru a supraveghea cursurile de apă.

„Am avut probleme, vineri seara, în zona Saciova, Valea Mare, Boroșneu Mic și Dobârlău. A plouat foarte mult în zona montană, în partea de sus. În localități aproape că nici nu a plouat dar a venit o undă de viitură și a măturat zona. Au fost destule gospodării afectate, nu sunt multe case în care să fi intrat apa, sunt mai mult pivnițe, curți, grajduri (…) În zona cu atenție mărită din partea noastră, în Lunca Mărucș, Băcel, apele au scăzut, deci funcționează bine sistemele. Avem pompe acolo, au venit și cei de la ANIF și cei de la ISU, dacă se întâmplă ceva să putem interveni. La viiturile acestea rapide cum au fost cele de vineri noapte efectiv nu ai ce să faci, nu ai cum să te pregătești. De la Brașov nu au dat drumul la baraj, au deschis doar 1,8 mc, adică un firicel de apă, dar a fost o ploaie torențială în noaptea de joi spre vineri în zona Zizin – Tărlungeni – Budila și Teliu, de acolo au venit toate, nu de la baraj. Am avut o creștere destul de importantă a pârâului Tărlung și s-au închis clapeții, și la Lunca Mărcuș de asta am dus pompele acolo, le-am și pornit dar au funcționat doar o oră iar apoi s-au retras apele”, ne-a declarat directorul SGA Covasna, ing. Ioan Ilaș.

Potrivit acestuia, viitura a afectat aproximativ 80 de gospodării din Boroșneu Mic, alte aproape 50 din localitatea Saciova, și aproximativ 40 din comuna Valea Mare, dar din fericire nu au fost victime.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri în județul Covasna fiind vizat râul Olt și afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sâncrăieni, în amonte, la confluenţa cu râul Lotru, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, avertizare valabilă până luni la ora 16:00.

De asemenea, până marți la ora 16:00 este în vigoare o avertizare cod galben pentru râurile Buzău (bazin superior amonte S.H. Nehoiu şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior), Trotuş (bazin superior şi afluenţii ai bazinului mijlociu şi inferior) și Olt (bazin amonte S.H. Hoghiz şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte acumularea Ioneşti).

„Am rămas pe poziție. Suntem în continuare pe cod, primim din 5 în 5 minute câte o informare dar din fericire ieri nu a mai plouat și cotele sunt în scădere pe absolut toate râurile din județ”, a mai spus directorul SGA Covasna.

Articolul precedentÎncă un caz de coronavirus în județul Covasna
Articolul următorLeo Grozavu (Sepsi OSK) după egalul cu Hermannstadt: „Golul pe care l-am primit e de grădiniţă!”